Zware bijziendheid

Een bijziende persoon kan voorwerpen op een afstand niet (goed) onderscheiden. Het zicht is wazig en zich verplaatsen, koken en televisie kijken kan enkel met een aangepaste bril of met lenzen.

Mensen met een sterke myopie kunnen echter wel zonder bril lezen wanneer ze de tekst zeer dicht bij het oog houden.

Zicht zonder beperking
Zicht zonder beperking
Zicht aangetast door ernstige bijziendheid
Zicht aangetast door ernstige bijziendheid
Zicht zonder beperking
Zicht zonder beperking
Zicht aangetast door ernstige bijziendheid
Zicht aangetast door ernstige bijziendheid

De ziekte

Zware bijziendheid is een degeneratieve ziekte die wordt bepaald door een myopie (bijziendheid) van meer dan –6 dioptrie. Deze myopie kan nog verder toenemen. De evolutie van de myopie wordt mee bepaald door genetische factoren, vroeggeboorte, chronische ontstekingen, enz.

Bijziende mensen moeten extra letten op risico’s zoals netvliesscheuren, netvliesloslating, glaucoom, en cataract.

Schema van een oog getroffen door ernstige bijziendheid

Bij een normaal oog wordt het beeld op het netvlies gevormd. Sterke myopie wordt gekenmerkt door een lang oog. Hierdoor wordt het beeld vóór het netvlies gevormd, vandaar het wazige zicht in de verte. Een lang oog heeft tot gevolg dat het netvlies uitgerekt en dunner is, slecht wordt bevloeid en kan scheuren. Sterke bijziendheid gaat gepaard met degeneratieve letsels aan de achterkant van het oog (vaatvlies, harde oogrok en netvlies) met een risico op netvliesloslating.

De symptomen

  • Wazig zicht.
  • Problemen om op afstand vormen te onderscheiden.
  • Moeilijkheden bij het lezen

Downloads

De behandeling

Een aangepaste bril of contactlenzen corrigeert de myopie, maar geneest ze niet. Een bril kan de echte grootte van het oog niet veranderen en kan ook niet beletten dat deze toeneemt. Myopie kan worden behandeld met laser of met chirurgie. De ronding van het hoornvlies kan veranderd worden en myopie kan dus door middel van een excimerlaser gecorrigeerd worden. Soms wordt er ook een kunstlens in het oog geplaatst. Myopie kan ook worden gecorrigeerd tijdens een heelkundige behandeling van cataract.

Voorzorgsmaatregel

Mensen met sterke myopie moeten het binnenoog regelmatig laten controleren om het risico op netvliesloslating te voorkomen.

Dit vind je misschien ook interessant…

Terug naar boven