BrailleBox

De BrailleBox is een pedagogische koffer die je gratis bij de Brailleliga kan ontlenen. De koffer is bestemd voor leerkrachten van het lager onderwijs, die het thema van blind- en slechtziendheid willen aansnijden in de klas. Uiteraard kan de BrailleBox ook ontleend worden door iedereen die meer wil weten over het leven met een visuele handicap.

Wat bevat de BrailleBox?

Deze gemakkelijk te verplaatsen koffer op wieltjes bevat o.a. het volgende materiaal:

  • Het verhaal ‘Een goed gevulde woensdag voor Emma: het braille in het dagelijkse leven van een jong blind meisje’: kan dienen als rode draad doorheen de les, en kan al dan niet volledig, of met eigen creatieve aanvulling, worden aangewend. Aan de hand van dit verhaal kunnen de leerlingen zich op een speelse en herkenbare manier inleven in het leven van een blinde persoon.
  • Verscheidene hulpmiddelen die dagelijks door blinde en slechtziende personen worden gebruikt: een voelboek, een uurwerk in reliëf, een kleine brailleschrijfmachine, een witte stok, een niveau-indicator,… Leerlingen kunnen deze voorwerpen zelf uitproberen waardoor het een echte inleefsessie wordt.
  • Gestructureerde, duidelijke en volledige documentatie.
  • Een gratis braille-alfabet in posterformaat om in de klas op te hangen.
Dit pedagogische werkinstrument leert hen op een juiste manier omgaan met blind- en slechtziendheid, wat de integratie van personen met een visuele handicap in onze maatschappij ten goede komt.

Wat leert men eruit?

De BrailleBox behandelt diverse aspecten van een visuele handicap:

  • Hoe verloopt het dagelijks leven van een blind kind?
  • Hoe kan een persoon met een visuele handicap lezen en schrijven?
  • Welke technische hulpmiddelen bestaan er om het leven van een blinde en/of slechtziende persoon te vergemakkelijken?
  • Hoe verplaatst een blinde persoon zich?

De BrailleBox werd in 2009 ontwikkeld door de Brailleliga. Dit in het kader van de 200ste verjaardag van Louis Braille. Aangezien onze kinderen de volwassenen zijn van morgen, is een degelijke opvoeding omtrent 'anders zijn' onontbeerlijk voor een volwaardige ontplooiing. Dit pedagogische werkinstrument leert hen op een juiste manier omgaan met blind- en slechtziendheid, wat de integratie van personen met een visuele handicap in onze maatschappij ten goede komt.

De BrailleBox ontlenen

De BrailleBox wordt gratis ter beschikking gesteld van leerkrachten en pedagogen.

  • Waarborg: 150 euro
  • Uitleenperiode: 2 weken (mogelijkheid tot verlenging; op aanvraag en naargelang de beschikbaarheid van de BrailleBox).

De BrailleBox is beschikbaar in Antwerpen, Brussel, Geel, Gent, Hasselt, Kortrijk en Leuven.

Om de BrailleBox te lenen, neem telefonisch contact met ons op of vul dit formulier in:

De BrailleBox werd gerealiseerd dankzij de steun van de Stad Brussel, CAP48 en de Franstalige Gemeenschapscommissie. Wij wensen hen van harte te bedanken. 

Sponsors

Dit vind je misschien ook interessant…

Terug naar boven