Oogzenuwontsteking

Neuritis optica tast het centrale zicht aan, waardoor er “ongeziene” zones opduiken in het gezichtsveld. Contrasten, kleuren en erg belichte voorwerpen zijn moeilijk te onderscheiden.

Zicht zonder beperking
Zicht zonder beperking
Zicht aangetast door oogzenuw ontsteking
Zicht aangetast door oogzenuw ontsteking
Zicht zonder beperking
Zicht zonder beperking
Zicht aangetast door oogzenuw ontsteking
Zicht aangetast door oogzenuw ontsteking

De ziekte

Oogzenuwontsteking kan plots leiden tot gedeeltelijk of totaal verlies van het zicht. De  verschijnselen zijn soms omkeerbaar, maar men kan er ook quasi blind van worden. De oorzaak van oogzenuwontsteking kan te maken hebben met multiple sclerose, vasculitis (ontsteking van de bloedvaten), infectie- en auto-immuunziekten, diabetes (suikerziekte), intoxicatie door tabak en alcohol enz. Optische neuritis komt meestal voor bij mensen tussen 18 en 45 jaar.

Schema van een oog getroffen door oogzenuw ontsteking

In de meest courante vorm van optische neuritis wordt de oogzenuw aangevallen door het immuunsysteem van de patiënt. Het immuunsysteem speelt een belangrijke rol voor het organisme: het helpt de strijd aan te binden tegen virale en bacteriële besmettingen. Bij auto-immuunziekten beschouwt het immuunsysteem van het organisme de eigen onderdelen als “vreemden” en gaat ze dus aanvallen. Bij optische neuritis wordt meer bepaald de myelineschede rond de zenuwvezels van de oogzenuw aangetast.  

De symptomen

  • Snelle vermindering van het zicht.
  • Wazig beeld.
  • Verlies van zicht in het midden of een ander deel van het gezichtsveld.
  • Minder contrast.
  • In bepaalde gevallen: hinder of pijn bij de bewegingen van het aangetaste oog.

Downloads

De behandeling

Meestal verdwijnt de oogpijn spontaan binnen enkele dagen. In de meeste gevallen verbeteren de problemen met het zicht, maar het herstel is niet altijd volmaakt.  In een kleine minderheid van de gevallen blijft het zicht met de tijd verslechteren. Een intraveneuze ontstekingswerende behandeling kan raadzaam zijn bij een ernstige aantasting van het zicht. Er zijn vaak neurologische en neuroradiologische onderzoeken nodig (magnetische resonantie) om de oorzaak van de optische neuritis duidelijk te bepalen. 

Bij optische neuritis door intoxicatie bestaat de behandeling in de stopzetting van het toxische bestanddeel. 

Voorzorgsmaatregelen

  • Een oogarts raadplegen bij symptomen.
  • Stoppen met roken en geen alcohol meer drinken.

Dit vind je misschien ook interessant…

Terug naar boven