Het brailleschrift, een universele taal...

Het lezen

Braille wordt van links naar rechts gelezen met beide handen. Elke braillecel biedt 63 mogelijke combinaties. Dit is ruim voldoende om alle letters en leestekens uit de meeste talen weer te geven. Voor getallen en wiskundige of wetenschappelijke symbolen gebruikt men een combinatie van letters en speciale tekens.

Het schrijven

Braille kan met de hand worden geschreven via een speciaal prikbord en met behulp van een prikpen. Rond 1892 kwamen schrijfmachines met zes toetsen en een spatiebalk op de markt. Dergelijke machines zijn ook vandaag nog in gebruik. 

Brailleschrijfbord met prikpen
Brailleschrijfbord met prikpen
De eerste brailleschrijfmachines
De eerste brailleschrijfmachines

Informatica

Het brailleschrift is op een binaire code (aan- of afwezigheid van punten) gebaseerd, en past zich merkwaardig goed aan aan de informatica. Leuk om weten is dat de eerste computers combinaties van 6 binaire cijfers gebruikten om 64 tekens weer te geven, net zoals Braille, een eeuw voordien!

1950: de eerste computerprogramma's die teksten omzetten in brailleschrift verschenen op de markt.

De eerste leesregels in voelbare braille kwamen op de markt in de jaren 1980. Ze maken het blinde personen mogelijk om de meeste informaticatoepassingen te gebruiken, teksten op te stellen en zelfs op het internet te surfen!

De huidige brailleleesregel zet de tekens die op het computerscherm verschijnen om in brailletekens met behulp van speciale software en een systeem met intrekbare staafjes.

Brailleleesregel
Brailleleesregel

Dit vind je misschien ook interessant…

Terug naar boven