Ondersteuning en begeleiding
De Brailleliga helpt personen met een visuele handicap en hun familie, door hen te informeren over de bestaande mogelijkheden en door hen te begeleiden bij het ondernemen van de nodige stappen in het sociaal dossier.
Een contact met een maatschappelijk assistent vormt voor elke blinde of slechtziende persoon de toegangspoort tot de ondersteuning van de Brailleliga.
Bij dat eerste contact legt de persoon met een visuele handicap een medisch getuigschrift van gezichtsonderzoek (dit kan je hieronder downloaden) voor, ingevuld en ondertekend door een oogarts naar keuze. Op basis daarvan kan de maatschappelijk assistent de visuele handicap van de persoon zo goed mogelijk inschatten en een dienstverlening op maat voorstellen.
Naargelang het percentage van de visuele handicap, het evolutieve karakter van de oogaandoening en de persoonlijke situatie zal iemand gebruik kunnen maken van één of meerdere diensten van de Brailleliga. Alle dienstverlening van de Brailleliga wordt gratis aangeboden.
Wanneer iemand getroffen wordt door een visuele handicap, moeten veel dingen anders of opnieuw aangeleerd worden. Er kan dus hulp nodig zijn om je te leren verplaatsen, thuis te wonen, administratieve documenten te beheren of een professioneel leven te leiden. Met andere woorden: om terug zelfstandig te worden.
De Brailleliga beschikt over heel wat expertise en gekwalificeerde medewerkers voor de begeleiding van personen met een visuele handicap. Zo staan er maatschappelijk assistenten, jobcoaches, ergotherapeuten en tal van andere professionals klaar! Ze helpen personen met een visuele handicap bij het laten gelden van hun rechten, om zich veilig te verplaatsen, bij de keuze van hulpmiddelen, met de opleiding om te werken met nieuwe technologieën, met vrijetijdsactiviteiten, ze ondersteunen hen in hun professionele loopbaan…
Eens de persoon met een visuele handicap ingeschreven is, wordt die lid van de Brailleliga. In functie van hun noden kunnen ze een beroep doen op de maatschappelijk assistenten voor begeleiding. Zij houden contact via telefoon, post of e-mail, of bezoeken hen rechtstreeks aan huis. Er kunnen ook afspraken worden gemaakt op het hoofdkantoor in Brussel of in de regiohuizen.
Voor de eerste afspraak met een maatschappelijk assistent is een medisch getuigschrift van gezichtsonderzoek (MGGO) nodig. Dit kan je hieronder downloaden in PDF- en DOC-formaat. Vul je gegevens in en laat het document verder invullen en ondertekenen door je oogarts.