Sensibiliseren in het museum
De Brailleliga sensibiliseert het grote publiek rond de visuele handicap. Dat gebeurt onder andere in het Braillemuseum, dat vorig jaar meer dan 40 scholen over de vloer kreeg. Het museum bevindt zich op de vierde verdieping van de Brusselse hoofdzetel van de Brailleliga en is een plek van ontdekken en beleven. Klaar voor een rondleiding?
In totaal telde het Braillemuseum 1740 bezoekers, waaronder heel wat leerlingen en studenten. Audrey Debbaut, diensthoofd van de Dienst vrijwilligers: “We hebben het bezoekersaantal van voor de coronapandemie nog niet helemaal bereikt, maar de interesse groeit. De aanvragen komen uit heel België, en zelfs uit Frankrijk. De rondleidingen worden meestal gegeven door blinde en slechtziende vrijwilligers, en kinderen stellen hen de meest verrassende vragen. Zo vroeg een kind ooit hoe een blinde gids verliefd werd op zijn vrouw zonder haar ooit te zien. En jongeren met een andere handicap dan een visuele, stellen vaak ontroerende en oprechte vragen — ze zijn oprecht nieuwsgierig en erg betrokken.”
Sensibiliseren, de weg naar inclusie
We maakten tientallen kinderen en jongeren bewust van wat het betekent om blind of slechtziend te zijn. Zoals de leerlingen van het vierde middelbaar van het Sint-Michielscollege in Brussel. Leerkracht Frédéric Mercier nam deel aan het bezoek: “We wilden onze leerlingen laten stilstaan bij verschillende vormen van discriminatie. Zo kwamen we bij de Brailleliga terecht. Dankzij hun sessie begrepen onze jongeren beter wat personen met een visuele handicap nodig hebben, hoe ze hen kunnen helpen, en hoe ze inclusiever kunnen denken. Ze leerden ook nadenken over hun eigen denkbeelden — en hoe die verschillen van anderen.” Albert is slechtziend en sinds twee jaar gids in het museum: “Ik leerde met de witte stok lopen en blind typen bij de Brailleliga. Het voelde logisch om iets terug te doen. Aangezien ik vroeger lesgaf, was gids worden een natuurlijke stap. Het is echt fijn om te doen. Jongeren stellen massa’s vragen: of ik kleuren herken, hoe ik droom… Ze luisteren altijd heel aandachtig.”
Veel meer dan een gewoon museumbezoek!
Audrey vertelt verder: “Tijdens de sessies laten we bezoekers op een parcours wandelen met obstakels zoals vuilniszakken, wegenwerken of een bushalte. Zo leren ze wat het betekent om de openbare ruimte te delen. We besteden ook aandacht aan het probleem van foutgeparkeerde steps. Veel jongeren vertellen achteraf dat ze zich nooit eerder realiseerden hoe belangrijk vrije voetpaden zijn voor blinde of slechtziende personen. Sommigen zeggen zelfs dat ze hun ouders hierover willen aanspreken. Als we dat bereiken, dan is onze missie geslaagd.”
In het Braillemuseum ontdek je een hele collectie aangepaste voorwerpen: een wereldbol in braille, boeken, brailletypemachines, braillelinialen, aangepaste spelletjes… Je kan er ook een stukje geschiedenis herbeleven in het nagebouwde atelier van Louis Brailles vader — de plek waar Louis als driejarige zijn oog verwondde- wat uiteindelijk leidde tot zijn volledige blindheid… en tot de uitvinding van het brailleschrift.
Wil je het Braillemuseum bezoeken, een infosessie volgen over de visuele handicap of ervaren hoe het is om blind te zijn? Dat kan — gratis, maar wel op reservatie.
Schrijf je in
Dit vind je misschien ook interessant…
-
BrailleMuseum
Bezoek het BrailleMuseum en kom alles te weten over Louis Braille en zijn geniale uitvinding.