Cataract

Mensen met cataract hebben constant een mistig zicht. In de meeste gevallen kan een ingreep soelaas brengen en enkele dagen na de ingreep kan de patiënt weer een normale activiteit opnemen. 

Zicht zonder beperking
Zicht zonder beperking
Zicht met beperking
Zicht aangetast door cataract
Zicht zonder beperking
Zicht zonder beperking
Zicht aangetast door cataract
Zicht aangetast door cataract

De ziekte

Cataract, in de volksmond ook ‘staar’ genoemd, is de belangrijkste oorzaak van slecht zien wereldwijd en van blindheid in de derde wereld. Cataract maakt het zicht wazig, maar heeft weinig invloed op het gezichtsveld. De ziekte is vaak het gevolg van het normale verouderingsproces, maar ook andere oorzaken kunnen cataract uitlokken: oogziekten, het gebruik van corticoïden, dialyse, spierdystrofie, stofwisselingsziekten, diabetes, een vreemd voorwerp dat het oog binnendringt, een slag op het oog, roken, een onevenwichtige voeding, enz. Soms is cataract aangeboren en erfelijk.

Schema van een oog getroffen door cataract.

De ooglens ligt achter de pupil. Het is een dubbelbolle lens die het licht bundelt op het netvlies, dat de beelden registreert en ze naar de hersenen doorstuurt. 

De transparantie van de ooglens is van zeer groot belang voor een getrouwe transmissie van kleuren en contouren. Naarmate de leeftijd vordert, vertonen de eiwitten in de ooglens de neiging om te oxideren en te agglutineren, waardoor ze langzaam vertroebelt.

De symptomen

De meest voorkomende symptomen van cataract zijn:

  • Wazig zicht, er worden minder details waargenomen.
  • Verminderde kleurperceptie.  
  • Lichtgevoeligheid.
  • Meer lichtsterkte nodig bij het lezen.  
  • Verminderde gezichtsscherpte.

Downloads

Dit vind je misschien ook interessant…

Terug naar boven