Studiehulp

Of ze nu in het lager of middelbaar zitten, blinde of slechtziende kinderen en tieners kunnen op een bepaald moment behoefte hebben aan ondersteuning op materieel, psychologisch of studievlak.

Leerlingen of hun familie weten niet altijd hoe ze moeten reageren en kunnen zich tot de Brailleliga wenden voor advies en ondersteuning.

Ondersteuning op school

Soms hebben kinderen en jongeren met een visuele handicap specifieke hulp of hulpmiddelen nodig in het gewone onderwijs. Enkele voorbeelden hiervan zijn de omzetting van leerboeken of studiemateriaal in braille, grootletterdruk of een digitale versie zodat leerlingen ook op pc kunnen meevolgen, het gebruik van technische hulpmiddelen zoals een leesloep, bordcamera, brailleleesregel, tablet, het aanschaffen van een pc met vergrotings- en/of spraaksoftware om in de klas te gebruiken... Deze hulpmiddelen kunnen via de directeur van de onderwijsinstelling worden aangevraagd bij de cel Speciale Onderwijsleermiddelen van het Agentschap voor Onderwijsdiensten. Via TAS (test- en advies schoolsystemen) wordt in samenspraak met een revalidatiecentrum bekeken welke hulpmiddelen op school noodzakelijk zijn. De verschillende toestellen worden naast elkaar getest. Op deze manier kan een toestel gevonden worden waarmee de leerling kan werken, waar die zich goed bij voelt en dat voldoet aan diens noden.

Om leerlingen een duwtje in de rug te geven tijdens hun schoolloopbaan biedt de Brailleliga naast studiebeurzen ook de nodige opvolging bij de sensibilisering van de directie, leerkrachten, medeleerlingen en iedereen die betrokken is bij het kind. We beschikken niet over een specifiek 'ondersteuningsteam', maar studenten kunnen ook een beroep doen op de Brailleliga voor dactylo- en braillelessen, leren hoe ze hun schooltas, boterhammendoos en vieruurtjes moeten voorzien of om de meest geschikte route te bepalen naar en in de school. Het is aangewezen om de verkeersregels aan te leren, maar ook om vaste trajecten in te oefenen, zoals de route naar een buitenschoolse activiteit.

Omzetten van de lessen

Blinde of slechtziende leerlingen moeten toegang hebben tot hun lessen in een formaat dat is aangepast aan hun visuele handicap. De Brailleliga zet schoolboeken, syllabi en andere documenten om in braille, grootletterdruk, audio of digitaal formaat.

“Om de geschiedenisles te kunnen volgen, gebruik ik boeken in braille. Het vak Nederlands heb ik op een digitale drager staan waardoor ik de les kan volgen op mijn computer die me alles omzet in braille via de brailleleesregel.” Eline

Contacteer ons

Afbeeldingen

Soms hebben kinderen en jongeren met een visuele handicap specifieke hulp of hulpmiddelen nodig in het gewone onderwijs.

Dit vind je misschien ook interessant…

Terug naar boven