Hulp bij hoger onderwijs

Blinde en slechtziende personen stellen zich vaak veel vragen over hun toekomstige beroepsleven en over alle wegen die voor hen openstaan.

De juiste studiekeuze maken, de cursussen omzetten in een aangepast formaat... In hun zoektocht naar zelfstandigheid zullen ze tijdens hun hele traject waardevolle hulp vinden bij de Brailleliga.

Een studierichting kiezen

Een studiekeuze maken in lijn met een carrièreplan is een cruciale fase in iemands leven. De Brailleliga helpt blinde en slechtziende jongeren vanaf 16 jaar om richting te geven aan hun toekomst op basis van hun wensen en vaardigheden. Aan de slag gaan als blinde of slechtziende advocaat, informaticus, animator, schrijnwerker of medisch-administratief bediende? Het is mogelijk!

“Ik studeer kinesitherapie, dankzij de Brailleliga kon ik een blinde kinesist ontmoeten. Het was echt een geweldige ervaring! Het feit dat ik opgevolgd werd, stelde mijn school gerust. En het maakt het makkelijker om docenten te sensibiliseren. Daardoor houdt de universiteit nu rekening met mijn handicap. We hebben een paar dingen aangepast, maar verder ben ik een student zoals de andere.” Manon

Studiehulp

Of ze nu hebben gekozen voor universitair of niet-universitair hoger onderwijs, of een andere weg, blinde of slechtziende studenten kunnen op een bepaald moment behoefte hebben aan ondersteuning op materieel, psychologisch of studievlak. Studenten of hun familieleden weten niet altijd hoe ze moeten reageren en kunnen bij de Brailleliga terecht voor advies en ondersteuning.

De Brailleliga beoordeelt het verzoek en kan helpen met :

  • Het vinden van toegankelijke opleidingen
  • Onderwijsondersteuning
  • Contact leggen met de plaats van studie of opleiding om inclusie te vergemakkelijken
  • Lessen omzetten in grootletterdruk, braille, audio of digitaal formaat.

Als de student daarom vraagt, zal de Brailleliga een repetitor zoeken om hem of haar tijdens de cursus te helpen met :

  • Organiseren van lessen, notities, enz.
  • De visuele elementen van de lessen uitleggen en aanpassen: diagrammen, grafieken, enz.
  • Helpen met onderzoek en het raadplegen van boeken
  • Helpen bij het dringend lezen van notities, papers en persartikels die op het laatste moment aan studenten worden gegeven.

Hogescholen en universiteiten hebben ook hun eigen ondersteunende diensten.

Cursussen omzetten

Blinde of slechtziende studenten die een studie of opleiding volgen, moeten toegang hebben tot hun lessen in een vorm die aangepast is aan hun visuele handicap. Op verzoek kan de Brailleliga lesboeken, syllabi en andere documenten omzetten in braille, grootletterdruk, audio of digitaal formaat.

"Ik zit in mijn 2e bachelor. We moeten de cursussen downloaden van de website van mijn school, maar helaas is het gebruikte formaat niet toegankelijk voor mij. Het aanpassen van deze cursussen en mijn notities in braille is dus essentieel om te kunnen studeren." Damien

Contacteer ons

Afbeeldingen

Blinde of slechtziende studenten kunnen op een bepaald moment behoefte hebben aan ondersteuning op materieel, psychologisch of studievlak.

Dit vind je misschien ook interessant…

Terug naar boven