2015 - Slecht zien voor even, niet zoals voor het leven

Van 1 tot 14 juni 2015 sensibiliseerde de Brailleliga het grote publiek over slechtziendheid via een nationale campagne. De slogan “Slecht zien voor even, niet zoals voor het leven” herinnert ons eraan dat we allemaal wel eens korte, speelse situaties van “slecht zien” hebben meegemaakt, en nodigt uit om na te denken over hoe het is om je leven lang slechtziend te zijn.

Een vader draagt zijn zoontje op de schouders tijdens een wandeling. De jongen bedekt de ogen van zijn papa met zijn handen en lacht.'

Deze campagne vond plaats op verschillende niveaus: meerdere tv-spots, affiches in de Brusselse metro, een informatiebrochure, een tekenwedstrijd voor kinderen van 6 tot 12 jaar, ontmoetingen met senioren in 6 woonzorgcentra van de groep ORPEA, een campagnewebsite,…

TV-spots

De lange spot van 30 seconden bevat 3 scènes waarin tijdelijk slecht zien een rol speelt. Het zijn stuk voor stuk situaties die iedereen wel al eens heeft meegemaakt. Bekijk hier de versie met audiodescriptie van de 30 seconden-spot.

3 spots van 15 seconden hernamen deze drie scènes: “Het verblinde tienermeisje”, “Een jongen kijkt door het sleutelgat”, en “Opa ziet geen hand voor ogen”. 

Downloads

Downloads

Downloads

Tekenwedstrijd

Omdat ze de volwassenen van morgen zijn, nodigden we kinderen van 6 tot 12 jaar uit om mee te doen aan onze tekenwedstrijd. Deze had als thema: “Wat betekent slechtziend zijn voor jou?”. De 10 beste tekeningen werden door een jury uitgekozen. Het grote publiek mocht vervolgens stemmen op haar favorieten.

Eerste prijs van de jury : Claire Nita
Categorie 1 - 1e prijs van de jury: Claire Nita
Chaima Ahraui : Publieksprijs
Categorie 1 - Publieksprijs: Chaima Ahraui
Charlotte Rifflart : Eerste prijs van de jury en Publieksprijs
Categorie 2 - 1e prijs van de jury en publieksprijs: Charlotte Rifflart

Sensibiliseringsacties

Omdat vele oogaandoeningen gelinkt zijn aan de ouderdom, organiseerde de Brailleliga ontmoetingen met senioren in 6 woonzorgcentra van de groep ORPEA. Na een “maaltijd die goed is voor de ogen” woonden de residenten, hun vrienden en familie, het personeel en andere geïnteresseerden een animatiesessie bij over slechtziendheid, ondersteund door een demonstratie van technische hulpmiddelen. 

Een vrouw bladert samen met een oudere vrouw door een brochure van de Brailleliga in woonzorgcentrum

Dit vind je misschien ook interessant…

Terug naar boven