Smartphones, laptops, tablets, computersoftwares en apps

Smartphones, tablets en software zijn steeds vaker gericht op inclusie en toegankelijkheid, maar de mogelijkheden zijn niet altijd bekend of ze zijn moeilijk toe te passen voor blinde of slechtziende personen. De Brailleliga geeft informatie en advies over het kiezen van de meest aangepaste hulpmiddelen in functie van de visuele handicap. Adviseurs voor technische hulpmiddelen geven opleidingen om deze specifieke aanpassingen te gebruiken met behulp van de toegankelijkheidsparameters (zoom, vergroting, spraak, contrast, dicteerfunctie, etc.).

Smartphone, tablet en andere nieuwe technologieën hebben een vaste plaats veroverd in onze huiskamer, en dankzij de ingebouwde toegankelijkheidsopties ook bij blinde en slechtziende personen. Enkele voordelen:

  • De lichtsterkte, de achtergrondkleur, het contrast en de lettergrootte kan naar eigen voorkeur worden ingesteld en gepersonaliseerd.
  • Met de Vergrootglasfunctie op de iPhone kan je foto’s nemen van kleine letters of tekst en die vervolgens op het scherm vergroten. Hiermee kan je ook het contrast verbeteren en de kleuren aanpassen.
  • Met de zoomfunctie kan je op specifieke onderdelen in- en uitzoomen. Je kunt het hele scherm vergroten of in een aanpasbaar venster slechts een deel van het scherm vergroten.
  • Smartphones zijn zodanig uitgerust dat ze ook bediend kunnen worden door personen die volledig blind. Alles op het scherm wordt voorgelezen. Via swipe- en tikbewegingen kan je je smartphone bedienen.
  • Er bestaan talloze applicaties of ‘apps’ die toegankelijk zijn voor blinde en slechtziende personen. Sommige laten toe om het toestel met de stem te bedienen, om personen, voorwerpen, kleuren te herkennen, om naar audioboeken te luisteren, om voor te lezen waar de camera op gericht staat, om een blad in te scannen en voor te lezen met spraakweergave… zelfs sommige spelletjes zijn toegankelijk voor personen met een visuele handicap. Ze werken met geluid en worden gestuurd door het toestel te bewegen. 
  • Afhankelijk van je smartphone bestaan er ook spraakassistenten. Hiermee kan je je telefoon bedienen, puur op spraak. Je kan bijvoorbeeld vragen om te bellen of een berichtje te sturen naar iemand uit je contactenlijst, je agenda beheren (afspraken toevoegen, vragen wat er op je planning staat), mailtjes sturen, whatsapp berichten sturen, (wandel)routes vragen naar een bepaalde locatie, de weersvoorspelling opvragen…

Omdat ‘de stap zetten’ naar nieuwe technologie niet altijd vanzelfsprekend is, kunnen personen met een visuele handicap terecht bij de Brailleliga om te leren werken met smartphone en tablet.

Contacteer ons

Afbeeldingen

Smartphones hebben een vaste plaats veroverd in onze huiskamer.

Dit vind je misschien ook interessant…

Terug naar boven