Ontspannende activiteiten en sociaal leven

Hoewel de visuele handicap soms afremt om naar buiten te gaan en sociale contacten te leggen, is dat net heel belangrijk om niet in isolement terecht te komen.

De Brailleliga biedt hiervoor een heel gamma aan mogelijkheden: BrailleClubs, culturele of ontspannende activiteiten georganiseerd in het regiohuis, workshops in het regiohuis of op verplaatsing, daguitstappen en meerdaagse reizen in binnen- of buitenland; het komt allemaal aan bod. En wie zich minder graag of totaal niet kan verplaatsen, of wie het comfort van de eigen huiskamer verkiest, kan ook genieten van een digitaal aanbod.

BrailleClub

De BrailleClubs vormen de gelegenheid bij uitstek om op regelmatige basis andere personen met een visuele handicap te ontmoeten. Tijdens het beoefenen van creatieve manuele technieken of het spelen van een gezelschapsspel worden belevenissen en ervaringen uitgewisseld, steekt men elkaar een hart onder de riem en ontstaan heuse vriendschapsbanden. Deze BrailleClubs worden één of twee keer per maand georganiseerd in alle regiohuizen.

Culturele of ontspannende namiddagen in het regiohuis

Een voordracht over een actueel onderwerp, een namiddagje live gespeelde klassieke muziek, een vertel- of voorleesmoment, een ontspannende zing- en dansnamiddag, een muzikaal optreden van een gekende artiest… het zit allemaal in het aanbod en wordt op regelmatige basis in elk regiohuis georganiseerd. Een lekkere kop koffie met een versnapering sluit meestal de namiddag af.

Leuke en soms spannende workshops

Allerhande aangepaste workshops bieden de mogelijkheid om volop te experimenteren met ongekende materialen of nog volledig ongekende terreinen te ontdekken. Bijvoorbeeld samen een mooi bloemstuk maken of een beeldje uit speksteen creëren. Niet creatief aangelegd? Dan horen bijvoorbeeld een lachworkshop om volledig bij uit de bol te gaan, een namiddagje tenen lezen of een reptielenworkshop ook tot de mogelijkheden. 

Daguitstappen en meerdaagse reizen in binnen- of buitenland

Een aangepaste geleide stadswandeling maken, een museum bezoeken, een theatervoorstelling of een filmvoorstelling meepikken: het is altijd fijn om een stukje van de wereld te gaan verkennen. En als dat dan nog zoveel mogelijk aangepast kan aan de specifieke handicap, dan is dat meer dan welkom.

Een aantal musea houden al rekening met de visuele handicap (denk maar aan replica’s om aan te raken, teksten en aanduidingen in braille en gemakkelijk toegankelijke audiogidsen). Maar toch zijn dergelijke aanpassingen zeker nog niet overal ingeburgerd. Daarom zorgt de Dienst vrijetijdsbesteding van de Brailleliga voor zoveel mogelijk uitstappen op maat. Aan gidsen wordt gevraagd naar duidelijke omschrijvingen en een helder taalgebruik en om alle mogelijkheden aan te grijpen die zich voordoen om te voelen, te ruiken en te proeven.

De deelnemers worden wel verzocht zich bij deze uitstappen te laten begeleiden door een eigen persoonlijke goedziende en mobiele begeleider.

Digitale activiteiten

Mobiliteit blijft vaak een obstakel voor personen met een visuele handicap, zeker bij een zekere leeftijd en andere gezondheidsproblemen. Daarom werd een digitaal aanbod in het leven geroepen.

Minder mobiele personen kunnen genieten van interessante online voordrachten, online vertelmomenten en online workshops. Deze digitale programma’s worden telkens op maat gemaakt van de visuele handicap en begeleid door medewerkers van de Dienst vrijetijdsbesteding. Bovendien helpen onze medewerkers personen die de online wereld nog niet onder de knie hebben, een heel eind op weg.

Raadpleeg onze agenda 

Afbeeldingen

Hoewel de visuele handicap soms afremt om naar buiten te gaan en sociale contacten te leggen, zijn activiteiten net heel belangrijk om niet in isolement terecht te komen.

Dit vind je misschien ook interessant…

Terug naar boven