Kinderpret

Kinderen met een visuele handicap nemen bij de Brailleliga een bijzondere plaats in. Dankzij de activiteiten die speciaal voor hen werden ontwikkeld en bedacht, besteden wij er veel aandacht aan dat zij zich van jongsaf aan kunnen ontplooien en eveneens bevorderen wij hun zelfstandigheid door het aanleren van dagelijkse handelingen.

De BrailleDay

Plaats nemen in een zeepbel, apen en giraffen voederen, slangen aanraken, fietsen op een kabel 5 meter boven de grond, een muziekinstrument in elkaar knutselen, zijn eigen raket de ruimte inschieten, prinses Mathilde een sprookje horen voorlezen, de helden van Suske en Wiske ontmoeten, de wereld binnen het circus ontdekken, ... 

Elk jaar worden blinde en slechtziende schoolkinderen van het aangepast onderwijs (type 6) uitgenodigd op de BrailleDay, een dag boordevol ontdekkingen en zintuiglijke experimenten. 

In 2016: zintuiglijke reis rond de wereld 

Op deze dag nodigden we meer dan 100 blinde en slechtziende kinderen uit. In 2016 ontvingen we hen in ons hoofdgebouw in Brussel, voor een zintuiglijke reis rond de wereld. Belgische truffels, Australische geluiden en texturen, yoga en kroepoek in Azië, Afrikaanse ritmes op de djembé, en hotdogs en countrydans in de USA!

 

twee slechtziende jongens amuseren zich met het maken van truffels op de BrailleDay 2016

Zelfstandigheidsstage aan zee 

Schoenveters binden, een t-shirt opplooien, tandpasta op een tandenborstel doen, zich aankleden, eten met mes en vork, een boterham smeren, de tafel afruimen, … één voor één dagelijkse handelingen maar voor een kind met een visuele handicap moeilijk om onder de knie te krijgen. 

Omringd door gespecialiseerde therapeuten van de Brailleliga leren kinderen met een visuele handicap in groep allerlei trucjes om zich alleen uit de slag te kunnen trekken. De zeestage is voor deze kinderen ook de gelegenheid om andere jongeren met een visuele handicap te ontmoeten en samen nieuwe, ongewone ervaringen te delen.

Kinderen met een visuele handicap strelen dolfijnen tijdens een stage aan zee.

Volgende activiteiten stonden op het programma in 2016:

  • Ravotten en genieten van de geluiden, de geuren en de typische sfeer op het strand
  • Verbroederen met de dolfijnen, zeeleeuwen en uilen strelen in het Boudewijn Seapark in Brugge
  • Tijdens een bezoek aan de brandweerkazerne de brandweerspuit hanteren
  • Een ritje met de go-carts in een verkeerspark

Charlotte Van Laerhoven: Het verblijf aan zee was heel tof! Ik mocht een uil aanraken alsook dolfijnen en zeehonden! Het voelde een beetje aan als rubber. Bij ons bezoek aan de brandweerkazerne heb ik de therapeuten nat gespoten, dat was leuk!

Maar tijdens het verblijf heb ik ook nieuwe dingen geleerd zoals een boterham smeren, een sandwich in twee helften snijden en een hemd opplooien.