Aangepaste spellen

Of het nu spelletjes zijn om ons brein te testen of spelletjes puur voor het plezier, het spel moet in het dagelijkse leven van de blinde of slechtziende persoon een plaats kunnen innemen. Omdat fabrikanten niet altijd denken aan de toegankelijkheid van hun producten, past de Brailleliga de spellen aan met brailleschrift, met tastbare merktekens en met een grote dosis creativiteit!

Meer dan 400 aangepaste spellen zijn vandaag gratis beschikbaar in de Spelotheek.

Jean: Het spelen van aangepaste gezelschapsspelletjes laat mij toe aangename momenten te beleven met mijn vrouw en kinderen. Samen plezier maken is onontbeerlijk voor het ontwikkelen van een goede band en staat ons toe nieuwe dingen te leren. Dankzij de grote hoeveelheid aangepaste spellen van de Spelotheek ontdek ik er telkens weer nieuwe.

Voor wie?

De beschikbare spellen richten zich zowel tot volwassenen als kinderen, met of zonder visuele handicap, zodat ook vrienden en familie kunnen meespelen.

Het ontlenen van de spellen is voorbehouden aan blinde of slechtziende personen, aan mensen uit hun omgeving en aan professionals en hulpverleners binnen de sector van de visuele handicap.

Een kind met een visuele beperking speelt met een aangepast spel.

Hoe ontlenen?

De persoon die een spel wenst te ontlenen moet zich ofwel ter plaatse begeven om het spel uit te testen en mee te nemen, ofwel dient hij telefonisch of via e-mail contact op te nemen  om het spel per post te laten opsturen (enkel in België).

De voorwaarden tot de Spelotheek zijn de volgende:

 • Voorleggen van een medisch attest dat door een oogarts werd ingevuld.
 • Het ontlenen van spellen is volkomen gratis.
 • Men mag maximaal drie spellen per keer ontlenen.
 • De duur van de ontlening is één maand, maar dit is verlengbaar.

Hoe een spel uitkiezen?

Om je te helpen bij jouw keuze, bestaan er verschillende oplossingen:

 • Contacteer de Spelotheek per telefoon of per e-mail en er zullen je enkele spelletjes worden voorgesteld die aansluiten bij jouw interesses.
 • Raadpleeg de catalogus

  Download de catalogus van de nieuwigheden 2013 in DOC-formaat Raadpleeg hier de catalogus van de Spelotheek. 
   
 • Maak een keuze uit onze favoriete spellen:  
  • Tikaré
   TikaréTikaré is een familiaal spel dat het concentratievermogen bevordert. Het doel van het spel is het verkrijgen van een zo groot mogelijk aantal gesloten vierkanten.

   Om beurt plaatst elke speler een pion in de gleuf rond het vierkant. Om een afgewerkt vierkant te bekomen dienen de vier zijden door een pion te zijn afgesloten. Wanneer een vierkant door een speler wordt afgesloten, zal deze speler zijn kleur in het vierkant neerzetten en mag hij nog eens spelen. De winnaar is de speler die het grootste aantal vierkanten kon afsluiten.

   Voor 2 tot 4 spelers, vanaf 6 jaar.
   Gouden medaille “Concours Lepine 2005”
   Prijs Valentin Haüy 2006
   Referentie: M07001
  • Toucher Carrés
   Toucher CarrésHier zijn schattige kleine vierkantjes die naar hartenlust mogen betast en gestreeld worden om de tastgevoeligheid van het kind te ontwikkelen. Behalve het ontdekken van verschillende materies en oppervlaktes, kunnen de kleintjes ook leren sensatie en gevoel te verwoorden. Tegelijk dus een echt expressieleerproces.

   Je kan het ook gebruiken als een spel met paren of een tastmemo-spel, aangezien alle sensaties tweemaal voorkomen.

   Voor de allerkleinsten.
   Referentie: M09019
  • Natuur-aanraakmemo
   Natuur-aanraakmemoEen origineel tastmemo-spel, want het gaat over Moeder Natuur! Doel van het spel : de in reliëf gemaakte vormpjes op de juiste plaats zetten door ze enkel en alleen te betasten. Dit volledig houten spel geeft een zeer aangenaam gevoel.

   Voor 1 of 2 spelers, vanaf 4 jaar.
   Referentie: M09017 
  • Het Hades-spel
   Hades-spelWelkom in de wereld van Hades ! De god van de hel zal je flink onder handen nemen ! Want, inderdaad, vertrekkende van een centrale pion, moeten alle andere zo geplaatst worden dat de kleuren overeenstemmen. Verschrikkelijk eenvoudig maar verschrikkelijk duivels tegelijk. In familieverband te spelen om elkaar een handje toe te steken...

   Voor 1 of meerdere spelers, vanaf 8 jaar.
   Référentie: M05015
  • BLIKADO
   BLIKADOBlikado heeft iets weg van een Mikado ; men moet erin slagen de pionnen van verschillende formaten te verwijderen uit een doos die automatisch aansluit rond de overblijvende stukken.

   Naargelang de grootte van het stuk dat men kan verwijderen zonder iets te doen bewegen, krijgt men minder of meer punten. De diverse stukken verschillen in kleur en formaat.

   Dit handigheidsspel oefent de deskundigheid in fijne motoriek en strategie.
   Voor 1 of meerdere spelers, vanaf 5 jaar.
   Referentie: M04092

  • Word Whiz
   Word WhizWord Whiz is een vermakelijk letterspel ; het moet niet altijd een Scrabble zijn.

   Elke speler beschikt over een parcours-plankje met vijf klinkers (A E I O U). Men keert twee of drie kaarten met medeklinkers om : bedoeling is een woord te vormen waarin deze letters voorkomen. De eerste speler die een woord gevonden heeft neemt de microfoon en deelt zijn voorstel mee. Hij schuift dan elke klinker vooruit met het aantal vakjes in overeenstemming met de occurenties in het woord. Als, bijvoorbeeld, de zichtbare medeklinkers L T en S zijn en de speler “spelotheek” aankondigt, gaat de E drie vakjes vooruit en de O één vakje vooruit.

   Het doel van het spel is als eerste de vijf klinkers op het eind van het parcours te brengen. En om het moeilijk te maken mag een letter die het parcours heeft uitgelopen niet meer uitgesproken worden ! Het gaat er dus om eveneens oplettend te zijn met zijn voorstellen zodat sommige klinkers niet te ver vooruitlopen.

   Voor 2 tot 4 spelers, vanaf 10 jaar.
   Referentie: M04190

  • Slakkenwedloop
   SlakkenwedloopZes grote gekleurde slakken organiseren een wedloop in de tuin ! Wie zal de snelste zijn ? Een eenvoudig en kleurrijk spel met dobbelstenen, ideaal om met de kleintjes te spelen.

   Het gaat erom de dobbelstenen te gooien en de slakken naargelang de kleur te doen vooruitlopen. Het doel van het spel is ALLE slakken tot de eindstreep te brengen. Verrassingen verzekerd !

   Voor 2 tot 6 spelers, vanaf 3 jaar.
   Referentie: M04087
    
  • De boomgaard
   De boomgaardDe takken hangen door van de rijpe sappige vruchten …

   Dit is een uitstekend coöperatief spel waarbij alle spelers een ploeg vormen tegen de gulzige raaf die als eerste de vruchten zou opeten. Men moet er vlug bij zijn om peren, kersen, appelen en pruimen in de mand te stoppen vooraleer de raaf-puzzle volledig is. De kinderen zijn hier dol op !

   De Boomgaard is een bijzonder populair spel uitgeveven door het Duitse Haba : de meer dan 800.000 wereldwijd verkochte exemplaren getuigen hiervan.

   Voor 2 tot 4 spelers, vanaf 3 jaar.
   Referentie: M04132

Goed om weten : de spelregels zijn in grootletterdrukles alsook digitaal verkrijgbaar.

Speel online

Memosound

Test je geheugen door middel van Memosound, een auditief geheugenspel voor 1 of 2 spelers. Het spel werd bedacht door vrijwilligers van de Brailleliga.

De 26 lettertoetsen van je keyboard produceren 13 verschillende klanken. Het is aan jou om de 13 paren terug te vinden en de beste score te halen. Bij elk nieuw spel worden de klanken willekeurig verdeeld.

Om met Memosound te spelen als je technische aanpassingen gebruikt, zoals een Brailleregel of een schermlezer dien je de cursor op de onderstaande link te plaatsen en dan de technische aanpassingen uit te schakelen. Druk vervolgens op Enter om het spel te beginnen. Schakel de technische aanpassingen opnieuw aan om op deze bladzijde terug te komen.

Indien het spel niet op de toetsen zou reageren, herlaad de bladzijde met de F5-toets. Klik hier om Memosound te spelen.

De spelotheek werd opgericht op initiatief van Mijnheer Jean-Paul HERBECQ, erevoorzitter van de Brailleliga, die dit project met overtuiging heeft gesteund en zonder wie het uitlenen van aangepaste spelletjes ongetwijfeld nooit had bestaan.

Project gerealiseerd met de steun van de Franse Gemeenschapscommissie, « de helpende Hand » van Belgacom en de Stichting Paul, Suzanne, Renée Lippens (die door de Koning Boudewijnstichting beheerd wordt).

Logo van de Franse Gemeenschapscommissie  Logo van Belgacom  Logo van de Koning Boudewijnstichting