Persoonlijke hygiëne

Bepaalde aangepaste handelingen of hulpmiddelen kunnen helpen om zich te wassen, de haren in model te brengen, of om de correcte medicatie in te nemen in de juiste hoeveelheid.

Een oudere persoon legt tandpasta op de handrug om het makkelijker op de tandenborstel over te brengen.

Persoonlijke hygiëne.

Het haar in model brengen, tanden poetsen, zich maquilleren of scheren zijn belangrijke handelingen die ertoe bijdragen om zich goed in z’n vel te voelen, maar die bemoeilijkt worden wanneer men te maken heeft met een visuele handicap.

Om al deze handelingen veilig uit te voeren, kan het nodig zijn om enkele specifieke vaardigheden aan te leren. De Brailleliga begeleidt de slechtziende of blinde persoon in dit leerproces waarin soms bijzondere hulpmiddelen nuttig kunnen zijn zoals:

  • Een sprekende personenweegschaal
  • Een bolle spiegel met ingebouwde retro-verlichting om het aanbrengen van make-up of het scheren te vergemakkelijken
  • Een nageltangetje met een wentelend vergrootglas om de nagels veilig te kunnen knippen

Zorg dragen voor z'n gezondheid.

Bepaalde oogziektes vergen soms een dagelijkse medicijngebruik en medische opvolging. Een deel hiervan kan door de blinde of slechtziende persoon zelf thuis worden opgevolgd.

Specifieke hulpmiddelen bieden de mogelijkheid het bloedsuikergehalte te meten, oogdruppels toe te dienen, de bloeddruk te controleren of de lichaamstemperatuur na te gaan. Het correct omgaan met deze hulpmiddelen dient in sommige gevallen aangeleerd te worden.

  • Pillendozen laten toe de nodige dagelijkse dosissen te verdelen. Zij kunnen gemarkeerd worden met grote leestekens of in brailleschrift
  • Met een doseertoestel kan de juiste hoeveelheid medicatie verkregen worden
  • Sprekende bloeddrukmeters, bloedsuikermeters, en thermometers spreken de gemeten waarden luidop uit

Aarzel niet om contact op te nemen met de BrailleShop om informatie in te winnen over andere hulpmiddelen.