Telefoneren

De telefoon is essentieel om te kunnen communiceren.

De technologie vereenvoudigt de communicatie voor blinde en slechtziende gebruikers, denk maar aan spraakbediening, contrasterende toetsen of vergroting.

We sommen hier enkele aangepaste modellen op. Vaak maken ze gebruik van verhoogd contrast, grote cijfers en toetsen, contactenlijst die wordt uitgesproken of koppeling met een personenalarmsysteem.

De Brailleliga staat ter beschikking om informatie te verstrekken over de verschillende modellen, maar ook om advies te geven rond hulpmiddelen die verwant zijn met de telefoon (aangepaste agenda, adressenboekje, enz.).

Vaste telefoon

Vaste telefoontoestellen worden meestal aangepast door contrastrijke toetsen en de grootte van de cijfers.

Bepaalde telefoontoestellen kunnen oproepnummers in een geheugen opslaan: door op een toets te drukken wordt het nummer automatisch gevormd.

Mobiele telefoon

In de categorie van de mobiele telefoons, heeft de 'klassieke' mobiele telefoon meestal beperkte mogelijkheden: oproepen maken en beantwoorden, en een sms verzenden. Dit is voldoende voor gebruikers die verder geen andere behoeften hebben.

Bepaalde modellen werden specifiek ontworpen voor blinde of slechtziende personen en zijn uitgerust met:

  • Contrasterende toetsen en scherm
  • Vereenvoudigde koppelingen
  • Mogelijkheid om de leestekens te vergroten
  • Spraakweergave

Onderstaande video illustreert een aangepaste mobiele telefoon.

Smartphone

Smartphones gaan veel verder dan iemand bellen of berichten versturen. Je kan er muziek mee beluisteren, foto’s maken, filmen, apps gebruiken… Het zijn echte mini-zakcomputers.

Telefoons uitgerust met iOS of Android hebben oplossingen geïntegreerd om het gebruik van een touchscreen of aanraakscherm toegankelijker te maken via onder andere volgende aanpassingen:

  • Spraakweergave
  • Vereenvoudigde interface
  • Tekstvergrotingssoftware
  • Contrastaanpassing
  • Controle door middel van de stem, bijvoorbeeld door Siri

Met enkele basistoegankelijkheidsinstellingen kom je al een heel eind.

Op een smartphones kan je applicaties (apps) - gratis of mits betaling - downloaden om de functies van het toestel uit te breiden. Zo kan het toestel dankzij een bepaalde applicatie bijvoorbeeld kleuren of voorwerpen herkennen dankzij de camera van de telefoon.

De ergotherapeuten van de Brailleliga organiseren regelmatig momenten om met smartphones (IOS of Android) te leren werken. Zowel voor beginners als gevorderden.

Contacteer ons

Raadpleeg de catalogus van de BrailleShop voor een ruim assortiment in technische hulmiddelen.

Afbeeldingen

De technologie vereenvoudigt de communicatie voor blinde en slechtziende gebruikers, denk maar aan spraakbediening, contrasterende toetsen of vergroting.

Dit vind je misschien ook interessant…

Terug naar boven