De digitale wereld ontdekken

E-mails lezen en beantwoorden, een brief of boodschappenlijstje opstellen, rekeningen bekijken of simpelweg een venster op de wereld openen… de verschillende gebruikstoepassingen van moderne technologie hoeven niet meer aangetoond te worden. Maar blinde of slechtziende personen krijgen er soms moeilijk toegang toe. Gelukkig bestaan er technische aanpassingen, en de Brailleliga helpt om ze onder de knie te krijgen.

Een slechtziende persoon gebruikt een aangepaste computer tijdens een buroticaopleiding

Lessen in bureautica.

De Brailleliga adviseert en biedt collectieve opleidingen waarin aanpassingen worden geadviseerd die het meest geschikt zijn (o.a. in functie van de aard en ernst van de visuele handicap). Men leert surfen op het internet, documenten opstellen en opslaan, enz. ...

Welke hulpmiddelen bestaan er voor de computer?

Er bestaan heel wat hulpmiddelen voor het gebruik van een computer door een persoon met een visuele handicap. Deze hulpmiddelen richten zich zowel tot blinde als tot slechtziende personen. De Brailleliga adviseert en biedt hulp bij het verkrijgen van tegemoetkomingen bij de betrokken instanties. Opgelet, er is een leeftijdsvoorwaarde voor het verkrijgen van deze tegemoetkomingen.

Voor blinde of slechtziende personen.

Een speciaal spraakweergaveprogramma leest de tekst van het computerscherm voor aan de blinde of slechtziende persoon. Dit is nuttig voor personen die moeilijk een scherm kunnen lezen, zelfs indien de tekst vergroot wordt weergegeven op het scherm. Ook voor personen die braille kennen, maar het braille nog niet vlot beheersen, is de spraakweergave een oplossing.

Om de tekstversie van de video "Brailleleesregel" te raadplegen, klik hier.

De scanner met een tekstherkenningssysteem (OCR) laat blinde of slechtziende personen toe om gedrukte of getypte documenten te lezen. Eens het document gescand is, wordt de tekst weergegeven via een vergrotingssoftware, spraakweergave of via de brailleleesregel.

Bekijk het videofilmpje over een scanner met spraakweergave en geïntegreerdeluidspreker.

Om de tekstversie van de video "Voorleestoestel" te raadplegen, klik hier.

Voor slechtziende personen.

De vergrotingssoftware is speciaal ontworpen om teksten en informatie op het scherm (icoon of pictogram, menu's, dialoogvensters, enz.) te vergroten. Met deze software kan de vergrotingsfactor worden ingesteld in functie van de restvisus van de persoon met visuele handicap.

Onderstaand videofilmpje toont een werkplek uitgerust met een computer aangepast aan een slechtziend persoon.

Om de tekstversie van de video "Toetsenbord met grote letters en vergrotingssoftware" te raadplegen, klik hier.

Voor blinde personen.

Een brailleleesregel zet de informatie die op het scherm voorkomt, om in brailleschrift. De brailleleesregel bestaat uit een reeks cellen die in een elektronische drager zijn ingebouwd. Elke cel kan dankzij intrekbare pinnen de punten van een brailleleesteken te voorschijn laten komen. Deze randapparatuur vervangt voor blinde personen het scherm van de computer.

Onderstaand videofilmpje toont een werkplek uitgerust met een computer aangepast aan een blind persoon. 

De brailleprinter kan teksten uit computerbestanden op papier afdrukken in braille. Een reliëfdrukmachine drukt andere computerbestanden (zoals b.v. grafische tekeningen, grondplannen, tabellen, enz.) op papier af in reliëf.