2022 : The Independence Day

Van 21 maart tot 3 april 2022 is het de ‘Week van de Brailleliga’, onze jaarlijkse sensibiliseringscampagne. Dit jaar is het thema “The Independence Day”. In het leven zijn er sleutelmomenten die bij iedereen in het geheugen gegrift staan. Denk maar aan je eerste schooldag, je eerste woning, je eerste job… Net zoals iedereen, ervaren ook blinde en slechtziende personen die eerste dag, maar voor hen betekent die vaak net dat tikkeltje meer.

Ervoor zorgen dat personen met een visuele handicap zelfstandig door het leven kunnen gaan, dat is een van de missies van de Brailleliga. Om de weg die blinde en slechtziende personen moeten afleggen naar zelfstandigheid in de kijker te zetten, kozen we dit onderwerp.

TV-spot

TV-spot 2

Radiospot

Getuigenissen

Maarten (8) – gezicht van onze campagne

“Ik ben Maarten, 8 jaar en slechtziend. Ik zit in het derde leerjaar. Op school kan ik de lessen volgen dankzij mijn computer met mijn brailleleesregel. Mijn vriendjes van op school ken ik al sinds de kleuterklas, dat is leuk! Lezen doe ik niet zo graag, maar rekenen wel. Ik kijk er enorm naar uit om de tafels van 3 te leren, dat staat volgende week op het programma in school.

In mijn vrije tijd speel ik heel graag gezelschapsspelletjes, spelletjes op de iPad en ik doe ook aan G-Foot. Ik creëerde zelfs een eigen gezelschapsspelletje ‘Maartens Minion Emoji Game’. Nvdr.: we speelden samen het spelletje tussen de opnames van de reclamespot. Fantastisch.

De hele spot draaide rond de schoenveters strikken als symbool voor zelfstandigheid. Ik moet eerlijk toegeven dat ik wel al goed een knoop kan leggen, maar de lussen vind ik nog heel moeilijk. De dag dat ik het wel goed zal kunnen, ga ik heel fier zijn! Want dat is niet zo gemakkelijk als je het niet goed ziet. Nu draag ik mijn schoenen met plakkers en lichtjes in de zolen van SuperMario ?

Op de Ondersteuningsweek was het heel leuk, daar heb ik veel leuke dingen gedaan samen met andere kinderen die ook niet goed zien. Ik ben fier dat ik goed braille kan lezen, zo kan ik de lessen meevolgen in de klas net zoals de andere kindjes, dat is leuk, want ik ga graag naar school.

Later wil ik graag YouTuber of geheim agent worden, maar daar moet ik eerst nog veel voor groeien en veel voor leren!”

Isolement doorbreken bij senioren – André (75)

“Dit jaar word ik 75 jaar. Ik heb al altijd retinitis pigmentosa. Een half jaar geleden verslechterde mijn zicht plots opeens heel erg. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik nu volledig blind ben, alleen het verschil tussen licht en donker kan ik nog onderscheiden.

Ik weet al altijd wat het is om een visuele handicap te hebben, maar deze plotse achteruitgang heeft mijn zelfstandigheid toch enorm aangetast. Al mijn referentiepunten waren plots verdwenen. Dankzij mijn familie en de ondersteuning van de Brailleliga ben ik op de goede weg om terug zelfstandiger in het leven te staan. Zo volgde ik lessen in oriëntatie en mobiliteit. Zo ga ik nu terug alleen naar de bakker om brood. Het doet me deugd om niet zo afhankelijk meer te zijn van de mensen rondom mij. Ik weet dat ze me heel graag en met alle liefde hebben, maar het gevoel hebben dat je anderen altijd voor het minste hulp moet vragen en dus moet storen vond en vind ik nog steeds vervelend.

Mijn iPhone is ook echt een rots in de branding. Ik kan er zo veel mee doen! Mijn therapeut van de Brailleliga leerde me ermee werken, ik kan het nog niet perfect, maar nu kan ik toch al vlot communiceren via mail en berichtjes, zoek ik zaken op op het internet en beluister ik audioboeken. Nu mijn zicht weggevallen is, is het vaak moeilijk om een nuttige dagbesteding te vinden. Mijn iPhone en er altijd maar meer over leren helpt me om nuttig bezig te zijn. Wanneer ik verder sta in mijn oriëntatie- en mobiliteitslessen, zou ik graag dactylo volgen. Mijn iPhone kan veel, maar toch zou ik graag terug met de computer zaken doen.

Ik ben de Brailleliga zeer dankbaar voor alles wat ze voor mij betekenen, dus werk ik met veel plezier mee aan deze campagne. Het was voor mij ook een fantastische ervaring om op de set te staan.”

Bau Pieters (25), een van onze leden deelt haar verhaal

“Vier jaar geleden kreeg ik de kans om het huis waarin ik nu woon te kopen. Ik was er volledig klaar voor en ik ben nog steeds heel erg blij dat ik toen die stap heb gezet. Ik woon in de stad en kan me gemakkelijk verplaatsten met het openbaar vervoer. Sinds ik mijn blindengeleidehond heb, voel ik me nog zelfzekerder om alleen buiten te komen dan enkel met mijn witte stok.

Therapeuten zijn bij me langsgekomen om bijvoorbeeld op de microgolfoven en wasmachine reliëfmarkeringen aan te brengen. Ik volgde ook kooklessen bij de Brailleliga, dus nu kan ik zelfstandig het huishouden runnen. Mijn mama kookt wel vaak nog een extra portie mee voor mij. Ik ben al zo lang ik het me kan herinneren lid van de Brailleliga. Vroeger ging ik ook altijd mee op kamp, het deed altijd veel deugd om samen te zijn met andere kinderen die dezelfde problemen ondervonden dan mij.

Momenteel heb ik geen vaste job. Ik ben wel de vaste assistent van een kleuterjuf in een school vlakbij. Het geeft me enorm veel voldoening! Daarnaast reis ik zeer graag en als hobby doe ik aan duiken. Zoals iedere jongvolwassene kijk ik ook enorm graag naar series op televisie, Netflix en Disney+. Meer en meer is een audiodescriptie beschikbaar en dat kan ik alleen maar toejuichen.

Voor het moment is hetgeen ik nu doe, goed genoeg! Ik wil niet te veel doen, want alles wat ik doe, wil ik goed doen! Dus ik ben heel tevreden met het leven dat ik nu leid.

Mijn ouders hebben me altijd gestimuleerd om zo zelfstandig mogelijk te zijn, en daar ben ik heel dankbaar voor. Voor mij betekent zelfstandigheid dat ik mijn plan kan trekken mocht mijn familiaal vangnet wegvallen. Dat ik onafhankelijk kan zijn in alle aspecten van het leven en zaken alleen kan en durf doen, dat ik zelf oplossingen kan bedenken als er zich een probleem voordoet en zelf de stap durf zetten om hulp te vragen aan gespecialiseerde instanties. Want die bestaan en jullie leveren uitstekend werk!

Mijn tip voor anderen is: als je er klaar voor bent en je wilt het graag, ga ervoor! Dan kan je jezelf nooit verwijten dat je het niet geprobeerd hebt!”

Dit vind je misschien ook interessant…

Terug naar boven