2019 : de Brailleliga begeleidt gratis blinde en slechtziende personen, hun leven lang

De Week van de Brailleliga vond plaats van 18 tot 31 maart. Het thema dit jaar was “De Brailleliga begeleidt gratis blinde en slechtziende personen, hun leven lang”. Hiermee wilden we het belang van begeleiding op maat op elk moment in het leven van een persoon met een visuele handicap aantonen.

TV spot

Radiospot

Videodocumentaires

We maakten korte videodocumentaires over Walid, Mathilde, Luc en Josiane. Ze vertellen over de moeilijkheden die ze elke dag als blinde of slechtziende persoon trotseren en hoe ze deze overwinnen.

Affiche

Op de affiche is een bejaarde dame afgebeeld. Ze wordt begeleid door een medewerker van de Brailleliga. Je kan hem herkennen aan zijn blauwe pull.

Een bejaarde blinde dame die door een man in blauwe trui begeleigd is

Brochure

De brochure is een bondige beschrijving van wat de Brailleliga doet voor elke leeftijdscategorie.

Downloads

Sensibiliseringsacties

Tijdens de Week van de Brailleliga waren er over heel België ontmoetingsmomenten met verschillende getuigen gepland. Een overzicht:

  • 18 maart in Herne: Nora is 9 jaar en werd vorig jaar zwaar slechtziend door een hersentumor. Ze zit in het vierde leerjaar in BS Markevallei in Herne. Ze kan de lessen bijwonen dankzij enkele hulpmiddelen, de hulp van klasgenootjes en de leerkrachten. Nora staat heel positief in het leven, haar grootste hobby’s zijn knutselen en tekenen. Ze wilt graag haar ervaringen op school delen met iedereen. Momenteel leert ze braille bij de Brailleliga.
  • 25 maart in Namen: Mathilde is 27 jaar en zwaar slechtziend. Ze woont samen met haar zoontje van 6 jaar in Namen. De Brailleliga hielp haar de komst van haar zoontje voor te bereiden. Nadien volgde ze ook een opleiding. Nu zit ze in het eerste jaar Public Relations aan de hogeschool. Ze deelt graag haar dagelijkse realiteit met het grote publiek voor een beter begrip van de visuele handicap. Je kan haar volgen tijdens een van haar lessen op de hogeschool.
  • 19 maart in Oostende: Josiane is 70 jaar en lijdt aan macula degeneratie. Ze is een zeer actieve oudere dame die enorm geniet van haar vrijetijd. Ze is een actief lid van de BrailleClub in Oostende. Tijdens deze club doen de leden allerlei activiteiten. Momenteel is Josiane een paaskonijntje aan het breien.
  • 25 maart in Poperinge: Luc is 57 jaar en werd enkele jaren geleden blind na een complicatie tijdens een operatie. De Brailleliga hielp hem bij de erkenning van zijn handicap en begeleidde hem tijdens zijn visuele revalidatie. Zelf is hij actief bezig om de omgeving te sensibiliseren over de visuele handicap. Hij zal zijn verhaal brengen tijdens een sensibiliseringssessie in Poperinge.

Dit vind je misschien ook interessant…

Terug naar boven