Dagelijks leven

Nieuws van de brailleshop – januari 2023

Gepubliceerd op 01 januari 2023

Wil je graag op stap met een witte stok, maar weet je niet goed waar je hiervoor terecht kan? Laat je adviseren door onze ergotherapeuten! Volgens de wet van 25 december 2006 moet een persoon om recht te hebben op een witte stok, voldoen aan een van de volgende voorwaarden:

  • een visuele handicap van minstens 60% (Officiële Belgische Schaal ter Bepaling van de Graad van Invaliditeit);
  • een voorschrift van een erkende revalidatie-oogarts;

Hulpverenigingen voor blinde en slechtziende personen zijn verplicht erop toe te zien dat een witte stok enkel gebruikt wordt door iemand die aan de wettelijke vereisten voldoet. Een persoon met een visuele handicap die lid is van de Brailleliga hoeft de eerste witte stok niet zelf te financieren.

Weet welk type stok je kiest:
De identificatiestok
maakt duidelijk aan de omgeving dat de persoon in kwestie een visuele handicap heeft, waardoor autobestuurders, fietsers en voetgangers aandachtiger kunnen zijn voor die persoon. De steunstok dient om het evenwicht te bewaren en is te verkrijgen als gewone stok, kruk of rollator. Door de witte kleur kan hij ook dienen voor identificatie.
De mobiliteitsstok is langer dan de voorgaande, en zorgt ervoor dat de gebruiker een ruimte kan verkennen door voor zich te ‘tikken’ of te ‘rollen’ en zo herkenningspunten en obstakels kan opsporen via het gehoor en de tastzin. Zijn lengte is zo berekend dat de gebruiker voldoende reactietijd heeft. Om de technieken van deze stok aan te leren, zijn er echter wel mobiliteitslessen nodig die bij de Brailleliga worden gegeven.

een therapeut heeft de drie types stokken in de hand
V.l.n.r. de identificatiestok, steunstok en mobiliteitsstok
Terug naar boven