Jongeren

Kampen voor iedereen

Gepubliceerd op 01 april 2023

In het kader van een denkoefening rond haar prioriteiten ter gelegenheid van haar 100-jarig bestaan in 2020, heeft de Brailleliga besloten om haar aanbod voor de jeugd uit te breiden. Onze jonge leden konden een deel van de nieuwe activiteiten al ontdekken in 2021, en helemaal in 2022!

een kind zit op het strand en houdt een emmertje vast dat gevuld is met zand
Een midweek aan zee met de Brailleliga: plezier en grote stappen richting zelfstandigheid!

De kampen zijn een sleutelmoment voor blinde en slechtziende kinderen. Ze maken er plezier, maar ze leren ook zelfstandiger te worden. Marie-Jeanne Nachtergaele, diensthoofd van de Nederlandstalige Begeleidingsdienst (DBH) en Dienst vrijetijdsbesteding (DVT), schetst hoe we in een kwarteeuw van een onbestaande jeugdwerking zijn gegaan naar vandaag talloze activiteiten en kampen voor kinderen. “In 1999 organiseerden we het eerste zelfstandigheidskamp aan zee. Blinde en slechtziende kinderen boden we een ideale mix aan van dagdagelijkse handelingen aanleren en hen tegelijk plezier laten maken… Het was toen een uniek concept, en is uitgegroeid tot een vaste waarde in ons aanbod.”

Adeline Fischer, diensthoofd van de Waalse Begeleidingsdienst, vult aan: “Of ze nu naar school gaan in het gewoon of buitengewoon onderwijs… de bedoeling is om de kinderen te laten vertoeven in het gezelschap van lotgenootjes, zonder de druk van school en om hen te helpen op weg naar zelfstandigheid. Sommigen steken al hun energie in school, en zo blijft er minder tijd over om zelfstandigheid aan te leren. Vaak – en dat is heel normaal – hebben ouders de neiging om taakjes ‘in hun plaats’ te doen, zodat het sneller gaat: veters strikken, kleren kiezen, tafel dekken… Het grote voordeel van het zelfstandigheidskamp is dat de kinderen samen zijn om op hun eigen tempo de dagelijkse handelingen te leren.”

Marie-Jeanne: “Voor vele kinderen is het ook een eerste kennismaking met de Brailleliga en daarna vinden ze vlot de weg naar ons terug voor vragen en opleidingen. Maar het zeekamp gaan ze nooit vergeten. En dat het een succesformule is, blijkt uit de inschrijvingen. Vaak zitten we een jaar op voorhand al met een wachtlijst. Voor ouders is het natuurlijk ook meestal het eerste kamp waarin ze voldoende vertrouwen voelen om hun kind achter te laten bij gespecialiseerde begeleiders die weten hoe ze om moeten gaan met de visuele handicap. En voor de kinderen zelf kan het bevrijdend zijn dat ze eens niet moeten voldoen aan wat hun ziende leeftijdsgenootjes kunnen. We krijgen geregeld reacties van de kindjes dat ze op kamp met de Brailleliga eens echt konden zijn wie ze echt zijn, dat niets moest, dat ze niet de indruk kregen dat ze dingen niet konden of dat ze anders waren…”

Uitbreiding van het aanbod

Sinds een 5-tal jaar en zeker met de aanstelling van een referentiepersoon kinderen, Natalie Troonbeeckx, is het aanbod van de jeugdwerking en dus ook van de kampen van de Brailleliga verder uitgebreid. “DVT organiseert sinds 2017 elk jaar een kamp met een ander thema. Daar ligt de focus echt op plezier maken en vrijetijdsactiviteiten ontdekken: met de handen bezig zijn, knutselen, schilderen, dansen, muziek maken, met dieren op stap gaan, etc. We proberen ook echt te luisteren naar wat er leeft bij de kinderen om het thema te kiezen. Zo ontstond het idee voor het geschiedeniskamp voor 12-14-jarigen doordat er heel wat van de kinderen tijdens de vorige kampen (voor 6-12 jarigen) lieten verstaan dat ze een grote interesse hebben voor geschiedenis. We zaten toen ook in de Westhoek, waar de kinderen heel enthousiast reageerden op de oorlogsverhalen en historiek. Wanneer de kans zich voordoet, dan organiseren we met de Brailleliga ook kampen met een specifiek thema via een projectsubsidie. Zo konden we een technologiekamp organiseren, en ook het kookkamp dit jaar.”

Twee meisjes poseren voor de foto terwijl ze tiramisu aan het maken zijn.
De tieners konden de keukenprinsen en -prinsessen in zichzelf volledig loslaten tijdens het kookkamp

Het cijfer: In 2022 gingen 186 kinderen en jongvolwassenen op kamp met de Brailelliga.

Voor jongvolwassenen is er ook de Sensatiedag. Die vindt plaats op een zaterdag, gezien veel van onze jonge leden werken. Ook nieuw: de ondersteuningsweek, niet enkel gericht op de kinderen met een visuele handicap, maar ook op de ouders, broers en zussen. MarieJeanne vertelt: “De eerste editie organiseerden we in samenwerking met het UZ Leuven in 2021 in Schaffen, bij Diest. Dit jaar keren we er terug in de herfstvakantie. De kinderen gaan op uitstap en krijgen ter plaatse verschillende leuke workshops aangeboden, terwijl de ouders lezingen bijwonen door verschillende disciplines en professionelen, ervaringen uitwisselen, maar evengoed ook op uitstap gaan.”

Adeline: “Deze week vraagt veel organisatie op maat, maar we vinden ze zeer belangrijk. Alle ouders hebben even rust nodig, dat er naar hen geluisterd wordt, dat ze iemand in vertrouwen kunnen nemen en ervaringen uitwisselen met anderen die hetzelfde meemaken.

BEDANKT!

De grote meerderheid van de door de Brailleliga aangeboden kampen zijn gratis voor onze leden. De kampen met overnachting (aan zee en themakampen) kosten 25 tot 75 euro per kind. De kosten worden tot een minimum beperkt zodat iedereen ten volle kan leren en plezier maken. In werkelijkheid kost een week op kamp in totaal ongeveer 8000 euro. Een som die betaald wordt door de Brailleliga, dankzij het ‘Run for blind kids’ initiatief tijdens de 20 km door Brussel. Wil jij onze kinderen ook steunen? Doe een gift op het rekeningnummer BE11 0000 0000 4848 met de mededeling ‘Jeugd’. Voor elke gift vanaf € 40, heb je recht op een fiscaal attest. Van harte BEDANKT!

een groepsfoto van een verkleedfeestje op kamp
Terug naar boven