Marc Giboux, voorzitter van de Brailleliga van 2002 tot 2011
Portret

In memoriam: Marc Giboux

Gepubliceerd op 01 juli 2023

Met groot verdriet hebben we kennis genomen van het overlijden van de heer Marc Giboux op 27 juni 2023. Hij was Voorzitter van de Brailleliga van 2002 tot 2011.

“Hij was nog altijd zo betrokken”, zegt Michel Berlo, de huidige voorzitter. “Enkele dagen voor zijn plotse overlijden woonde hij zoals gewoonlijk de vergadering van het Directiecomité bij als expert en bestuurder van de Stichting van openbaar nut, waarvan hij een van de architecten was. Hij bleef zich onderscheiden door zijn vermogen om op het juiste moment de juiste vraag te stellen.” Michel Magis, lid van het Directiecomité en het Bestuursorgaan van de Brailleliga, vervolgt: “Wijsheid was zeker een van zijn kwaliteiten. Hij had de capaciteit om voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen en zijn mening te geven op een manier die zowel eenvoudig als scherpzinnig was.” Hij werd geboren in 1942, in volle oorlogstijd, en nadat hij afstudeerde aan Solvay, verliet de jonge handelsingenieur België om te gaan werken bij de Nationale Bank van Parijs, daarna in Rijsel voordat hij terugkeerde naar Brussel. Hij ging ook nog vaak naar Orgeo, in de provincie Luxemburg, het dorp van zijn vader, waaraan hij erg gehecht was. Hij hield van het platteland, maar ook van de kust en Knokke, waar hij zijn zomervakanties doorbracht.

Kalmte en discretie

Marc beschrijven? Zijn nicht, Michèle, herinnert zich: “Hij had een geweldig gevoel voor humor, en dan vooral Engelse humor. Hij was een kalm en zeer gecultiveerd man. Marc Giboux hield van theater, opera en reizen, maar was ook gepassioneerd door financiën.” Hij werd in 1973 aangeworven bij Bank Degroof en maakte kennis met de wereld van de visuele handicap via zijn collega’s, van wie sommigen lid waren (of nog steeds zijn) van de Raad van Bestuur van onze vzw. “Marc was een fervent lezer en zei vaak dat niet kunnen lezen een catastrofe zou zijn voor hem”, legt Michèle uit.

Het was onder zijn voorzitterschap dat de Brailleliga in 2005 is begonnen met het digitaliseren van audioboeken. Onder zijn impuls werd in 2003 ook de BrailleDay opgericht, een dag gewijd aan kinderen in het buitengewoon onderwijs. In 2002 vernieuwde de Brailleliga haar website en maakte deze volledig toegankelijk voor blinde en slechtziende personen. Tot slot was het ook onder zijn voorzitterschap dat de Brailleliga in 2009 het allereerste bezoek kreeg van Hare Majesteit Koningin Mathilde, toen prinses.

Marc Giboux zit naast de toenmalige directeur van de Brailleliga, in 2004.
Marc Giboux en Directeur Pierre-Baudouin Bareel, tijdens de persconferentie van de Week van de Brailleliga in 2004

Christine, een andere nicht, vult aan: “Hij vertelde vaak over de Brailleliga, de nieuwe projecten, dat gaf hem echt energie. Hij sprak weinig over zichzelf. Hij interesseerde zich meer voor anderen dan voor zichzelf.”

Een vrijgevig en bescheiden man. “Hij was zeer discreet, erg gereserveerd. Als kind was hij duidelijk de minst onstuimige van de drie neven. Hij groeide dan ook uit tot een sereen man, trouw aan zijn vrienden en gezegend met een uitzonderlijk geheugen”, herinnert Michèle zich.

In 2002, het jaar waarin Marc Giboux zijn rol als voorzitter opnam, werd Noëlla Jardin, huidig Algemeen directeur van de Brailleliga, aangeworven: “Hij kende iedereen en iedereen kende hem. Ik zal hem herinneren als een man die zijn leven ten volle heeft geleid, die deed wat hij wilde doen, terwijl hij steeds vrijgevig en zorgzaam was. Het bewijs dat je alleen kan leven, zonder een eenzaat te zijn.”

“In het Directiecomité had hij zijn vaste stoel. De tafel is echt heel lang, maar hij ging altijd op dezelfde plaats zitten, en niemand nam die in. Ik denk dat zijn stoel nog een tijdje leeg zal blijven”, besluit Michel Berlo.

Terug naar boven