Dagelijks leven

De weg van pup tot blindengeleidehond

Gepubliceerd op 01 december 2023

Voordat een hond assistentie kan verlenen aan jongeren met een visuele handicap bij de vzw Dogs4Blind, heeft die eerst een heel traject afgelegd van selectie en opleiding.

een hond poseert samen met de pleegmama in de tuin.
Mira, blindengeleidehond in opleiding, samen met pleegmama Jo van Dogs4blind

Eerst en vooral wordt op zoek gegaan naar ouderdieren met goede medische testen (heupen, ellebogen, hart en ogen). Na 7 weken worden bij de pups op een speelse manier de eigenschappen getest om de moeilijke opleiding tot blindengeleidehond te kunnen voltooien. Is de pup geschikt, dan gaat die op 8 weken naar een gastgezin dat er 2 jaar voor zal zorgen. Het eerste jaar staat in het teken van een veilige, huiselijke en stabiele thuisomgeving met tweewekelijkse trainingsmomenten voor zindelijkheid, leren zitten, liggen, gewenning… Na 1 jaar is het tijd voor een grondige screening: medische testen en testen op commando’s en gedrag. Als de hond daarvoor slaagt, begint hij aan de opleiding. Die is goed vergelijkbaar met naar school gaan: overdag traint de hond in het opleidingscentrum in Knokke-Heist en ’s avonds gaat hij terug naar het gastgezin.

Op 16 à 18 maanden brengen ze de hond samen met zijn potentieel toekomstig baasje om te zien of het klikt. De organisatie neemt de tijd om de mensen te leren kennen en hen te helpen bij hun beslissing. Is er een match? Dan gaan de trainingen ook ter plaatse door zodat de hond de vaste trajecten van de jongere kan aanleren: de weg in en naar school, naar een hobby, de bakker, de bus/trein/tram, de werkplek, familie… Na een stage voor de hond en zijn nieuwe baasje is het tijd om het gastgezin los te laten, zodat de twee samen als team de wereld kunnen verkennen. Op jonge leeftijd betekent dat een immense stap vooruit op vlak van zelfstandigheid!

Dit vind je misschien ook interessant…

Terug naar boven