Damien voor een computer van de Brailleliga
Portret

Damien, onze nieuwe collega

Gepubliceerd op 01 december 2023

Damien Marcq, 35 jaar, werkt sinds kort op de IT-dienst van de Brailleliga. Het is de meest recente stap in zijn toch al turbulente carrière. Veel omzwervingen en er kwam ook een stevige dosis geluk bij kijken, zegt hij.

Damien lijdt aan oculair albinisme en is daardoor al zijn hele leven erg slechtziend. Ver ziet hij heel slecht (3 tienden gecorrigeerd), dicht is zijn zicht beter maar is hij snel vermoeid. We spreken hem op zijn tweede werkdag in zijn nieuwe functie om de balans op te maken van deze nieuwe stap.

“Ik werk op de helpdesk van de IT- Dienst. Ik ben verantwoordelijk om storingen en problemen op te lossen, dat deed ik al een beetje voor mijn familie, dus dat moet zeker goed lukken (lacht).” Damien loopt vrolijk door de gangen van de Brailleliga en begroet iedereen. Hij kent de gebouwen goed want hij volgde meer dan een jaar een opleiding bij het Franstalige opleidingscentrum CFP (Centre de formation professionnelle) van de Brailleliga. Hij is ook één van de 4 stagiairs die slaagden voor de allereerste externe valideringstest onthaalmedewerker. Nochtans was hij initieel een andere weg ingeslagen. Damien studeerde aanvankelijk schrijnwerkerij. “Ik slaagde niet voor het eerste jaar van de middelbare school. Ik had de keuze om het jaar over te doen of om naar het beroepsonderwijs te gaan. Daar had ik twee opties: metaal of hout. Ik koos voor timmerwerk en daarna voor meubelmaker.” Damien was niet helemaal gewonnen voor het idee, maar voltooide de opleiding zonder problemen. In het 6e jaar deed hij een stage waar het plan volledig in duigen viel. “Tijdens een medische controle kreeg ik te horen dat ik niet verder zou kunnen studeren, omdat het met mijn gezichtsvermogen te ingewikkeld zou zijn, ook al had ik op school geen problemen gehad. Ik gaf er de brui aan, deed mijn 7e jaar niet en dat was het begin van een behoorlijk donkere periode.”

Opleiding, de sleutel tot alles

“Ik had geen idee wat ik moest doen. Ik had wel een passie voor computers (als tiener haalde ik mijn eerste computer uit elkaar om te begrijpen hoe hij werkte), maar ik voelde er niets voor om IT te studeren. Dus leerde ik het mezelf via internet en werkte ik tegelijkertijd voor een grote fastfoodketen. Na bijna 7 jaar kon ik het niet meer opbrengen, dus gaf ik op en besloot opnieuw te beginnen studeren.”

Damien kwam in 2022 bij de Brailleliga terecht en slaagde voor de toelatingstest. “Eerst volgde ik de basisopleiding, want na 7 jaar fysiek en vrij repetitief werk had ik een opfriscursus nodig in vakken als rekenen en Frans. Ik leerde ook met Office werken. Omdat het vlot ging en ik het leuk vond, heb ik de kwalificatiecursus voor onthaalmedewerker gevolgd. Daar slaagde ik voor, net als voor de externe validering van vaardigheden.

Deze zomer liep ik stage bij de receptie van NGroup, de eigenaar van de radiostations Nostalgie en NRJ. Damien, nog steeds erg geïnteresseerd in computers en nieuwsgierig van aard, bracht een deel van deze stage door op de afdeling cd-digitalisering en voltooide zijn opleiding aan het CFP. Hij was niet meer van plan terug te keren naar de Brailleliga, maar als bij toeval zag hij een vacature voor IT-medewerker op de website van Actiris. “De vacature was op mijn lijf geschreven. Zonder er echt in te geloven, solliciteerde ik en kruiste mijn vingers. Tijdens het eerste gesprek was ik vrij rustig, wat me enorm hielp, want meestal kan ik mezelf niet goed verkopen. Maar het feit dat ik de Brailleliga, de apparatuur en veel personeelsleden al kende, werkte in mijn voordeel. Ik ga de uitdaging aan! Vooral omdat ik hier in goede omstandigheden werk, met alle nodige aangepaste apparatuur.”

Vandaag is slechts 23 % van de personen met een handicap aan het werk. Een cijfer dat bekend werd gemaakt tijdens de 27e Europese Week voor tewerkstelling van personen met een handicap eind november. 

Terug naar boven