2 personen die samen naar de BrailleTech zijn gekomen interesseren zich in de kleine hulpmiddelen.
Dankjewel

Alle hulp is waardevol

Gepubliceerd op 01 januari 2023

Een visuele handicap beïnvloedt alle aspecten van het leven. Maar er zijn veel mensen die blinde en slechtziende personen helpen, begeleiden en ondersteunen in hun dagelijks leven. Mensen die vaak in de schaduw staan, die we hier even in de schijnwerpers willen plaatsen.

Begeleiders

Mensen die dicht bij iemand staan, of het nu gaat om een partner, familie, vrienden… spelen vaak een belangrijke rol in het leven van een persoon met een visuele handicap. Ze kunnen helpen met huishoudelijke taken, hun ogen zijn of hen vergezellen tijdens hun verplaatsingen (uit onze enquête blijkt dat 60% van de respondenten zich verplaatst met een familielid, vriend of vrijwilliger).

André (75), de partner van Virginie, die in 2020 blind werd, getuigt: “Mijn prioriteit is haar welzijn. Elk gelukkig moment van de dag is een overwinning. Ik breng haar waar ze moet zijn met de auto. Ik ruim het huis en de keuken op wanneer zij kookt. Het moeilijkste is om haar te helpen zonder haar te helpen… daarmee bedoel ik: zonder haar te laten zien dat ik haar help, zodat zij zoveel mogelijk zelfstandig leeft.”

André en zijn partner Virginie zitten naast elkaar in een kantoor van de Brailleliga.
André en zijn partner Virginie

Mantelzorger worden

Zorgen voor iemand die je graag ziet, kan veel tijd en energie kosten. Sommige mensen besluiten daarom hun beroepsactiviteiten stop te zetten of te verminderen. Sinds 2020 is er een erkend statuut bijgekomen: dat van mantelzorger, een “persoon die doorlopende of regelmatige hulp en bijstand verleent aan de geholpen persoon”. Het kan gaan om dagelijkse bijstand, toezicht op gezondheid, hygiëne, comfort, administratieve procedures, budgetbeheer, luisteren, etc.

Er zijn momenteel meer dan 211.000 mantelzorgers in België. Sommigen ontvangen een vergoeding. Daarvoor kan je best een algemene erkenning vragen aan je ziekenfonds. Als je betrokkenheid meer dan 50 uur per maand, of 600 uur per jaar bedraagt, kan je bij de RVA betaald thematisch verlof aanvragen. Meer info vind je hier terug.

De Brailleliga verwelkomt ook alle begeleiders en mantelzorgers bij haar activiteiten. Neem een kijkje op de activiteitenkalender om te zien wanneer je kan komen en deelnemen.

Op zoek naar een buur om je te helpen?

Helpper is een platform voor hulp aan huis, ontwikkeld met de steun van verschillende ziekenfondsen. Het brengt je in contact met mensen in je buurt die bereid zijn om je te helpen (helppers), eenmalig of voor terugkerende taken. Helpper is actief in België, maar meer bepaald in Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De verloning van een helpper ligt tussen € 0 en € 18 per gewerkt uur. Je bepaalt zelf hoeveel hij of zij krijgt. Als je in Vlaanderen of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest woont en een persoonlijk assistentiebudget (PAB) of een persoonsvolgend budget (PVB) hebt, kan je deze diensten daarmee betalen. Wil je meer weten? Bezoek de website van helpper.

Logo van het platform voor hulp aan huis, Helpper.

Spontane hulp

Onze enquête belichtte ook de hulp die vreemden bieden aan blinde en slechtziende personen op de openbare weg. Een op de twee respondenten bevestigt dat zij spontaan hulp krijgen op straat. Deze hulp wordt over het algemeen als aangenaam en attent ervaren (ook al kan het soms als opgelegd of zelfs neerbuigend worden ervaren).

Alle hulp is belangrijk voor blinde en slechtziende personen. Dus van harte bedankt aan al die fantastische mensen die, net zoals André, hun tijd geven om anderen te helpen!

Terug naar boven