Een baby verwelkomen

Elke ouder of toekomstige ouder stelt zich vragen bij de opvang van een pasgeboren kind en over de zorgen die het moet krijgen. De blinde of slechtziende ouder vindt bij de bevoegde diensten niet altijd een antwoord dat aangepast is aan zijn/haar visuele handicap.

Om aan dat tekort tegemoet te komen, heeft de Brailleliga specifiek advies ontwikkeld om toekomstige ouders voor te bereiden en bij te staan vanaf de zwangerschap tot na de geboorte, of tot de ouders zich zelfzeker genoeg voelen om alleen verder te gaan.

  • Met behulp van vier babypoppen worden dagelijkse handelingen aangeleerd zoals de baby te eten geven, wassen en verzorgen.
  • We bieden hulp bij de keuze van materiaal (kinderwagen, babycommode, enz.) dat het meest aangepast is aan de visuele handicap van de toekomstige ouder.
  • We verstrekken informatie over veiligheid in huis en bieden hulp bij het voorzien van aanpassingen binnenshuis (waar toxische producten opbergen, hoe een trap beveiligen, enz.). 
  • We helpen de ouder met een visuele handicap een groter zelfvertrouwen op te bouwen.

Deze lessen zijn ook bedoeld voor de familie van een toekomstige baby zoals bijvoorbeeld een blinde of slechtziende oma, broer,
tante,… die voor de baby zullen zorgen. 

Een blinde persoon leert voor een baby te zorgen door te oefenen met een pop.

Mathilde: Tijdens en na mijn zwangerschap volgde ik bij de Brailleliga sessies ter voorbereiding op de komst van mijn zoontje. Ik kreeg er specifiek advies aangepast aan mijn visuele handicap. Zo leerde ik een pamper verversen, een badje klaarmaken, de buggy de gebruiken,…