Een baby verwelkomen

Elke ouder of toekomstige ouder stelt zich vragen bij de opvang van een pasgeboren kind en over de zorgen die het moet krijgen. De blinde of slechtziende ouder vindt bij de bevoegde diensten niet altijd een antwoord dat aangepast is aan zijn/haar visuele handicap.

Personen met een visuele handicap hoeven zich helemaal niet geremd te voelen in (groot)ouderschap. Mensen met een kinderwens kunnen beroep doen op heel wat advies en hulp om ervoor te zorgen dat ze voorbereid zijn om kinderen een goede en veilige thuis te geven. De Brailleliga biedt zowel voor als na de geboorte gepaste begeleiding, zodat ze de juiste handelingen onder de knie krijgen om hun (klein)kind veilig en goed te kunnen verzorgen.

  • Zo zetten onze therapeuten levensechte oefenpoppen in om dagdagelijkse handelingen (een badje geven, vastnemen, luier verversen…) in te oefenen in de aanloop naar de geboorte.
  • We bieden hulp bij de keuze van materiaal (kinderwagen, babycommode, enz.) dat het meest aangepast is aan de visuele handicap van de toekomstige ouder.
  • We verstrekken informatie over veiligheid in huis en bieden hulp bij het voorzien van aanpassingen binnenshuis (waar toxische producten opbergen, hoe een trap beveiligen, enz.).
  • We houden contact met professionals in de kinderopvang en bieden hen ondersteuning en raad rond de visuele handicap.
  • We zorgen ervoor dat de ouders met een visuele handicap toegang hebben tot dezelfde informatie als alle andere ouders door de documenten van de crèche en school aan te passen.
  • We geven het zelfvertrouwen van de ouder met een visuele handicap een boost.

“Tijdens en na mijn zwangerschap volgde ik bij de Brailleliga sessies ter voorbereiding op de komst van mijn zoontje. Ik kreeg er specifiek advies aangepast aan mijn visuele handicap. Zo leerde ik een pamper verversen, een badje klaarmaken, de buggy te gebruiken…” Mathilde

Ook gezinsleden die samenleven met een blinde of slechtziende persoon worden niet vergeten. We betrekken en ondersteunen ouders, broers en zussen bij activiteiten, we geven hen de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen, etc. Kortom, we vinden het belangrijk om aandacht te hebben voor de volledige thuissituatie van een persoon met een visuele handicap.

Contacteer ons

Afbeeldingen

Onze therapeuten zetten oefenpoppen in om dagdagelijkse handelingen in te oefenen

Dit vind je misschien ook interessant…

Terug naar boven