Monique Junius

Beste wensen van Monique Junius!

Monique Junius

De onhoudbaar precieze, meertalige, door informatica en kantklossen gepassioneerde organisatrice Monique Junius, 72 jaar, toont ons een voorraad met duizenden keren "Gelukkig Nieuwjaar, Prettig Kerstfeest, Beste wensen". Het zijn de wenskaarten waar ze samen met 3 andere vrijwilligers maar al te graag over waakt.

"Samen kiezen we de kaarten die in de catalogus terechtkomen, qua smaak vullen we elkaar goed aan. Dit jaar zijn het vooral oude kaarten, die hebben enorm veel succes!" vertelt Monique. De 4 helpen elkaar altijd, maar elk heeft zijn eigen specialiteit: voorbereiden van de catalogus, verkoop aan werknemers in bedrijven, samenstellen van pakjes, facturatie.

"Ik verwerk de bestellingen van particulieren en bedrijven die per e-mail binnenkomen. Ik centraliseer alles, ik beheer de stock voor de verkoop met een tabel die in ons lokaal ophangt en ik zorg voor de opvolging bij de klanten." Monique werkt ook samen met de Communicatiedienst van de Brailleliga om de kaarten uit de catalogus online te zetten op www.braille.be. "Bij elke kaart die online komt, moet ook een beschrijving komen, die ik met de hulp van mijn drie collega's in het Frans en het Nederlands opstel. Dankzij die beschrijving kunnen blinde en slechtziende personen weten welke tekening er op de kaart staat. Hun spraakondersteuning leest de tekst voor die op het scherm staat," aldus Monique.

Na een carrière als directiesecretaresse heeft Monique 10 jaar geleden beslist om haar talenten ten dienste van de Brailleliga te stellen. "Ik wou me nuttig maken en anderen helpen met waar ik goed in ben. Ik ben begonnen als voorlezer. Nu ben ik ondertussen 5 jaar vrijwilliger bij het wenskaartenteam. Zo samenwerken vind ik erg leuk, interessant, dynamisch, gevarieerd en gezellig: we plagen elkaar, we praten over onze problemen, we lachen en soms gaan we samen op restaurant!" zo zegt Monique. Elke maandag komt Monique, die in Edingen woont, naar Brussel om bij de Brailleliga de bestellingen voor de wenskaarten voor te bereiden, samen met haar collega's. En dat is belangrijk voor de blinde en slechtziende personen: de opbrengst van de kaarten helpt de gratis hulp van de Sociale dienst te financieren. 

Twijfelt u voor het eindejaar tussen kaartjes en e-mails? Monique helpt u kiezen: "Een kaartje is zo veel leuker! Het plezier van de brievenbus leeg te maken, de envelop open te scheuren en daar een kaartje uit te halen, met een handgeschreven en persoonlijke boodschap, die je dan ergens in huis kunt bewaren ... Daar kan toch niets aan tippen!"

Wilt u wenskaarten bestellen? De catalogus is online beschikbaar. Het wenskaartenteam staat elke maandag van 10 tot 16 uur ter beschikking op het nummer 02 533 32 11.