Christine David

“Ik heb enkel lof over de Brailleliga”

Christine David

Christine is een bezige bij: met een fulltime job (textielarbeidster in ploegenstelsel), 3 kinderen, en bijna voor de derde keer oma, vindt ze op de momenten dat ze niet aan het werk is nog steeds de tijd om als vrijwilligster blinde en slechtziende leden van de Brailleclub in Kortrijk een handje toe te steken tijdens uitstappen en clubnamiddagen.

Toen de echtgenoot van Christine enkele jaren terug slechtziend werd, kwam ze voor het eerst in aanraking met de Brailleliga. Ze aarzelde geen moment wanneer haar tijdens een culturele uitstap met haar echtgenoot de vraag werd gesteld om vaste vrijwilligster te worden. "Aangezien er heel wat helpende handen nodig zijn om de activiteiten vlot te laten verlopen en er een heel gezellige sfeer heerst, ben ik onmiddellijk op hun vraag ingegaan. Ik heb er nog geen moment spijt van gehad.", zegt Christine.

Sindsdien vormen de BrailleClubs en uitstappen vaste momenten in de agenda van Christine en haar echtgenoot. Het is een gezellig moment van samenzijn en het heeft Christine tevens geholpen om beter met de visuele handicap van haar echtgenoot om te gaan. Het feit dat de 5 vrijwilligers van de Kortrijkse Brailleclub allemaal echtgeno(o)t(e) zijn van een slechtziende partner, maakt dat ze bij elkaar terecht kunnen met hun vragen. "Het is er niet alleen plezant, het is ook leerrijk en ik vind er veel steun.", zegt Christine. "Zo kunnen andere leden mijn man en mij bijstaan met interessante tips over bijvoorbeeld hulpmiddelen. Ik denk dat we mogen stellen dat het vrij uniek is dat de vrijwilligers binnen onze club allemaal getrouwd zijn met een blinde of slechtziende partner. Dat maakt dat we elkaar ontzettend goed begrijpen, zowel wij vrijwilligers als onze partners. Mijn echtgenoot kijkt vaak enorm uit naar de clubs aangezien hij daar volledig zichzelf kan zijn en hij omringd wordt door personen die begrijpen wat het is om te leven met een visuele handicap. Dat is niet altijd eenvoudig, temeer omdat zijn ziekte nog steeds evolueert."

Christine is een creatieve duizendpoot en stuurt tijdens de Club de blinde en slechtziende leden bij waar ze kan. Ze neemt geen genoegen met half afgewerkte knutselwerkjes en tracht ieder werkje tot een waar pronkstukje om te toveren. "Ik help hen bij het vervaardigen van hun creatieve werkjes, alsof het van mezelf was. Ook al kunnen zij het niet of niet goed zien, ik wil dat het mooi is zodat de vriend of het familielid aan wie het wordt geschonken, er tevreden mee is. Dat is even belangrijk als het maken ervan. Ik begeleid meestal de vrouwelijke leden aangezien hun bezigheden zoals juwelen, bloemstukken of breiwerkjes maken, me beter liggen dan het vlechten van de rieten manden waar de mannen zich veelal met amuseren. Hoewel ik uiteraard ook daar bijspring om hen terug op het juiste spoor te zetten." 

Christine heeft ook reeds enkele malen een stand van de Brailleliga bemand. Zo was ze aanwezig op de 50-plus beurs en de babybeurs Mix & Meggy in Kortrijk. "Het is een compleet andere bezigheid aangezien je op een andere manier betrokken bent bij de visuele handicap. Als standhouder leer je meer mensen kennen, alsook andere aspecten van de Brailleliga. De Club en de uitstappen daarentegen zijn meer een gezellig familiegebeuren waarin ik mijn creativiteit kwijt kan en waarvan ik op het einde van de dag het gevoel heb dat ik iets goeds heb gedaan. "De dankbaarheid en genegenheid die ik van de leden krijg, is met niks te vergelijken. Ze zijn allemaal op hun manier zo ontzettend lief. Ze nemen je in vertrouwen en vertellen je vaak persoonlijke kwesties. Dat je deze verhalen voor jezelf houdt, vind ik dan ook niet meer dan normaal. Dit is trouwens één van de eigenschappen waarover een goed vrijwilliger volgens mij dient te beschikken. Kunnen luisteren is hier onlosmakelijk mee verbonden."

Tijdens uitstappen is Christine meestal de begeleider van haar man. Wanneer ze er niet kan bijzijn, zorgt de Brailleliga voor een andere begeleider. "Deze uitstappen zitten steeds heel goed in elkaar.", zegt Christine. "Je ziet echt dat er grondig over werd nagedacht en dat er tijd werd ingestoken om de dag zo leerzaam en aantrekkelijk mogelijk te maken. Ik heb echt enkel lof voor de Brailleliga en de mensen die voor deze organisatie werken."

Bedankt Christine voor jouw enthousiasme. Wij kunnen enkel lof hebben voor jouw en onze andere vrijwilligers die zich telkens opnieuw onbaatzuchtig inzetten voor onze leden.