Alice Berthot

“Mijn rol: de blinde persoon in verbazing brengen tijdens de uitstappen”

Alice Berthot

“Na een carrière in het onderwijs, wilde ik sociale contacten blijven onderhouden, nieuwe mensen ontmoeten en mensen helpen.” Deze motivaite heeft Alice Berthot naar het vrijwilligerswerk bij de Brailleliga geleid. “Ik was al gesensibiliseerd omtrent de visuele handicap omdat mijn mama geleidelijk aan haar zicht verloren heeft,” legt ze uit.

Al drie jaar helpt Alice bij de bijeenkomsten van de BrailleClub van Libramont, animeert ze standen in de regio en gaat ze mee op uitstappen. Ze herinnert zich nog goed hoe ze onthaald werd door de blinde en slechtziende leden van de Brailleliga uit Libramont: “Ze hebben me snel op mijn gemak gesteld. Ik heb al gauw geleerd dat blinde personen, ondanks hun visuele handicap, zijn zoals iedereen. Nu ja, behalve dit: ze hebben een betere tastzin, zijn gevoeliger, hebben meer diepgang en meer levensvreugde. 'Wij hebben het geluk van lange en mooie nachten te hebben,' zei op een dag een kleine blinde dame tegen mij.”

Alice neemt deel aan de aangepaste uitstappen die om de twee maanden door de Brailleliga georganiseerd worden. ''Tijdens die reizen, verschuiven handicap en leeftijd volledig naar de achtergrond. Iedereen wordt er terug kind. De uitstappen zijn echte verjongingskuren!'' Om haar woorden kracht bij te zetten, vertelt Alice deze anekdote: ''Raymonde is blind. Op haar 87ste heeft ze een parcours van 3 km, van Maredsous tot Falaën, afgelegd met een railbike! Die uitstappen zijn belangrijk, op zulke momenten hebben de mensen niet de indruk dat ze als gehandicapt beschouwd worden. Ze kunnen reizen, net zoals ieder ander persoon.''

Tijdens deze uitstappen moet elke blinde of slechtziende persoon begeleid worden door een ziende ''gids''. Alice is, net zoals de andere vrijwilligers, bij deze verplaatsingen verantwoordelijk voor één persoon met een visuele handicap. ''Ik begeleid deze persoon door hem bij de arm te nemen, ik geef uitleg over bepaalde details, laat hem of haar dingen voelen en aanraken. Ik verzeker mij ervan dat de kleine details niet aan de persoon voorbijgaan. Mijn rol bestaat erin de persoon in verbazing te brengen.” Het vrijwilligerswerk van Alice stopt daar echter niet, zij houdt er ook wel van om af en toe haar steentje bij te dragen aan de uitwerking van het reisprogramma, om suggesties te doen, de leden te motiveren om mee te gaan en om de ambiance te garanderen in de bus,...

''Als ik thuiskom na een dag doorgebracht te hebben in het gezelschap van de blinde en slechtziende leden van de Brailleliga, zit ik altijd vol energie. Hun levensvreugde werkt zo aanstekelijk, het samenzijn met hen is een echte verrijking!'', benadrukt Alice met een glimlach.