Hoe kan u ons helpen?

Lectuur

Bent u gebeten door boeken en alles wat met lectuur te maken heeft? In onze opnamestudio te Brussel kunnen wij uw talent gebruiken wanneer wij sporadische aanvragen ontvangen voor het inlezen van specifieke lectuur (tijdschriften, syllabi, …) bestemd voor individueel gebruik. Wenst u echter uw stem te wijden aan het inlezen van Nederlandstalige teksten, en dit op een meer frequente basis? Dan verwijzen wij u graag door naar www.luisterpuntbibliotheek.be waar op zeer regelmatige wijze boeken worden ingelezen voor blinde en slechtziende personen.

 Cachou Kirsch

Culturele en vrijetijdsactiviteiten

Wenst u uw creativiteit en passie voor cultuur over te brengen op personen met een visuele handicap?

De Brailleliga is hiervoor op zoek naar vrijwilligers voor drie soorten activiteiten:

 • De BrailleClubs: algemene hulp bij de coördinatie van de Club en bij de creatieve activiteiten (scrabble, macramé, parels, naaien, breiwerk, vlechtwerk, …)
 • De Regio-activiteiten: hulp bieden tijdens concerten, theatervoorstellingen of voordrachten. De taak van de vrijwilliger bestaat uit het klaar zetten van de zaal, de deelnemers onthalen, hen begeleiden tot aan de zaal, eten/drinken opdienen, enz.
 • Uitstappen: de vrijwilliger begeleidt de personen met een visuele handicap, helpt de personeelsleden van de Brailleliga en draagt bij tot een goed verloop van de uitstap.
Een vrijwilligster helpt een persoon met een visuele beperking bij het boetseren tijdens een activiteit van de Brailleclub

Lokale evenementen en sensibilisatie

Neemt u graag deel aan tal van evenementen en u legt gemakkelijk contact?

Wij zoeken vrijwilligers die ons kunnen helpen bij het onthalen of informeren van bezoekers, alsook personen die ons kunnen helpen bij het bemannen of animeren van een stand: 

Helpt u ons graag bij tal van administratieve opdrachten?

 • Inbrengen van gegevens op PC: voornamelijk inbrengen, aanvullen of corrigeren van adressen
 • Mailings: hulp bij het inpakken en verzenden van mailings
 • Documentatie: verzamelen van diverse documenten voor toevoeging aan de documentatiemappen
 • Economaat: hulp bij het klaar maken en inbrengen van de bestellingen. 
 • Hulp bij de diverse diensten: integraal deel uitmaken van een dienst en hulp bieden bij bepaalde administratieve taken (Sociale Dienst, Begeleidingsdienst, Dienst Communicatie, Secretariaat, enz.)

Divers

Ook voor andere activiteiten kan de Brailleliga hulp van vrijwilligers gebruiken:

 • De Spelotheek: de gezelschapsspellen nakijken, spellen klaarmaken ter verzending, hulp bieden bij ludieke animaties, spelletjes aanpassen, spelregels vertalen, …
 • De BrailleShop: hulp bij het klaarmaken van verkochte hulpmiddelen ter verzending (witte stokken, Daisyspelers, sprekende uurwerken, enz.): inpakken en inventaris bijhouden.
 • Wenskaarten: hulp bij de samenstelling van de catalogi, verplaatsingen naar firma's, plooien en bijvoegen van inlegbladen in de wenskaarten en onder enveloppe steken, enz.