Te steunen projecten

Elke dag zijn we in de weer om blinde en slechtziende personen te helpen een zo zelfstandig mogelijk leven te laten leiden. Als je deelneemt aan de 20 km door Brussel, steun je onze werking ten voordele van blinde en slechtziende kinderen. 

De activiteiten die we voor kinderen met een visuele handicap organiseren: 

Zelfstandigheidsstage aan zee

Tanden poetsen, veters knopen, zich aankleden, een boterham smeren, … vanzelfsprekend voor een ziend persoon maar minder evident voor een kind met een visuele handicap. Tijdens de zomervakantie gaan we met kinderen tussen 6 en 12 jaar naar zee om spelenderwijs te ontdekken hoe ze zelfstandiger kunnen leven. 

Groepsfoto zeestage.

BrailleDay

Elk jaar worden blinde en slechtziende schoolkinderen van het aangepast onderwijs (type 6) uitgenodigd op de BrailleDay, een dag boordevol ontdekkingen en zintuiglijke experimenten. In 2018 maakten ze een ware reis door de tijd.

Kinderen met een visuele handicap in een auto in een museum.

Dienstverlening op school

We begeleiden schoolgaande kinderen op verschillende manier. Dit via onder andere: 

  • Mobiliteitslessen met behulp van de witte stok.
  • Oriëntatielessen (de weg naar school, in het schoolgebouw, …).
  • Extra braille- en/of computerlessen.
  • Advies over aangepaste hulpmiddelen.

Spelotheek

Spelen is een basisbehoefte van elk kind. Jammer genoeg zijn spelletjes zelden aangepast voor kinderen met een visuele handicap. Daarom doen wij dit voor hen: met behulp van brailleschrift, tastbare merktekens en een grote dosis creativiteit! In onze Spelotheek kunnen de kinderen meer dan 400 aangepaste spellen gratis ontlenen.

Close-up van een spelbord.

Vakantiekampen en andere activiteiten

Maar dat is niet alles! Er worden nog allerlei andere activiteiten op poten gezet: workshops en themakampen tijdens de schoolvakanties, een Sinterklaasfeest, een sensatiedag voor adolescenten (vb. een ritje op de moto of in een racewagen). 

Groepsfoto in Walibi.