Te steunen project

De Brailleliga zet zich elke dag opnieuw in om blinde en slechtziende personen in ons land te steunen en begeleiden naar zelfstandigheid, sociale integratie en een volwaardig en evenwichtig leven. Om de slaagkansen hierop te vergroten, is het van cruciaal belang dat zij reeds van in de kindertijd op een correcte manier leren omgaan met hun handicap. Op jaarbasis wordt dat ook heel wat aandacht besteed aan onze blinde en slechtziende kinderen.

Voor sommige diensten verkrijgen wij subsidies, voor andere zijn wij afhankelijk van jouw steun. Door deel te nemen aan de 20 km door Brussel help je onze werking ten voordele van blinde en slechtziende kinderen. 

BrailleDay

Plaats nemen in een zeepbel, apen en giraffen voederen, slangen aanraken, fietsen op een kabel 5 meter boven de grond, een muziekinstrument in elkaar knutselen, zijn eigen raket de ruimte inschieten, de helden van Suske en Wiske ontmoeten, ... Elk jaar worden blinde en slechtziende schoolkinderen van het aangepast onderwijs (type 6) uitgenodigd op de Brailleday, een dag boordevol ontdekkingen en zintuiglijke experimenten.

Kinderen met een visuele handicap amuseren zich tijdens een BrailleDay

Zelfstandigheidsstage aan zee

Tanden poetsen, veters knopen, zich aankleden, een boterham smeren, … het zijn taken waar iemand met een goed gezichtsvermogen niet bij stilstaat, maar die voor kinderen met een visuele handicap extra moeilijk onder de knie te krijgen zijn. Tijdens de zomervakantie trekken onze professionele begeleiders 4 dagen erop uit met blinde en slechtziende kinderen tussen 7 en 12 jaar, om hen al spelend te laten ontdekken hoe ze zelfstandiger kunnen leven. Bovendien genieten de kinderen van uitstapjes naar het Boudewijn Seapark, de brandweercentrale, en het strand. Een mooie gelegenheid voor hen om lotgenootjes te leren kennen en meer vertrouwen te krijgen in hun eigen kunnen. 

Een slechtziend kind streelt de snuit van een zeeleeuw tijdens het zeekamp

Dienstverlening op school

De Brailleliga helpt schoolgaande kinderen met een visuele handicap zich beter te integreren en zelfstandig hun studies aan te pakken, via onder andere: 

  • Mobiliteitslessen met behulp van de witte stok.
  • Oriëntatielessen (de weg naar school, binnen het schoolgebouw, …).
  • Extra braille- en/of computerlessen.
  • Advies over aangepaste hulpmiddelen.

Uitstappen en animaties

Naast de jaarlijks terugkerende evenementen die de Brailleliga organiseert voor kinderen met een visuele handicap, worden er ook nog allerlei nevenactiviteiten voor hen op poten gezet: workshops en stages rond een bepaald thema tijdens de schoolvakanties, een Sinterklaasfeest, een sensatiedag voor adolescenten (moto rijden, een klimparcours in het Aventure Parc van Waver...).

Een jongere met een visuele handicap waagt zich aan skydiven.

De aangepaste spelotheek

Spelen is een basisbehoefte van elk kind. Jammer genoeg worden gezelschapsspellen en speelgoed zelden aangepast voor kinderen met een visuele handicap. Daarom doet de Brailleliga dit voor hen: met behulp van brailleschrift, tastbare merktekens en een grote dosis creativiteit! In onze Spelotheek kunnen de kinderen meer dan 400 aangepaste spellen gratis ontlenen.

Een meisje met een visuele handicap speelt een spel dat door de Brailleliga werd aangepast.