Michel Boniface, laureaat van de Lion-Francout prijs 2023!

Michel Boniface, laureaat van de Lion-Francout prijs 2023!

Sinds 1978 reikt de Stichting Lion-Francout elk jaar een prijs uit aan een blinde persoon die uitblonk omwille van zijn moed en zijn waarden. De laureaat van 2023 is Michel Boniface. Hij ontving zijn prijs op dinsdag 5 december 2023 in het gemeentehuis van Sint-Pieters-Woluwe. Gefeliciteerd!

Deze inwoner van Bovesse, in de provincie Namen, kende zijn eerste visuele problemen als kind en werd blind op 23-jarige leeftijd, wat hem er niet van weerhield om een opleiding te volgen aan de hotelschool en te werken in het familierestaurant. Als fervent sportman werd Michel Boniface twee keer Belgisch kampioen kogelstoten en één keer discuswerpen. Hij speelde ook 10 jaar torball (klankbal) en houdt van tandem, triatlon en hardlopen. Vandaag getuigt Michel Boniface over zijn handicap, met name op scholen, speelt hij accordeon, volgt hij computer- en doe-het-zelf-cursussen en vindt hij zelf de hulpmiddelen uit die hij nodig heeft. Het is een inspirerende reis die geprezen wordt door de Stichting en beloond wordt met 25.000 euro!

Michel Boniface krijgt zijn prijs

Ben je volledig blind en heb je je visuele handicap overwonnen om een inspirerende carrière of projecten na te streven in functie van een meer inclusieve samenleving? Dan zou jij wel eens de volgende winnaar van de Lion-Francout Prijs kunnen zijn!

Wie kan deelnemen?

Personen die 100% blind zijn, ongeacht hun ras, geslacht of overtuiging, die al minstens tien jaar in België wonen, die al minstens vijf jaar de Belgische nationaliteit hebben. De kandidaten moeten blijk gegeven hebben van moed en een activiteit hebben gedaan die getuigt van hun hoge morele kwaliteiten om hun handicap te overwinnen en deel te nemen aan activiteiten in de samenleving.

Alle niet-geselecteerde nominaties blijven geldig voor de toekomst, op voorwaarde dat de betrokkenen deze bevestigen per brief gericht aan de Lion-Francout prijs. Nominaties mogen door derden worden ingediend. Een laureaat kan zich niet opnieuw kandidaat stellen.

Nieuwe kandidaturen moeten volgende bijlagen bevatten:

  • Recent uittreksel uit het strafregister
  • Een kopie van de identiteitskaart.
  • Diverse stukken met nauwkeurige aanduidingen over de activiteiten van de kandidaat.
  • Een geneeskundig attest dat de volledige blindheid bevestigt, getekend door een oogarts.
  • Alle andere stukken die nuttig kunnen zijn voor de presentatie van de kandidaat.

Alle kandidaturen moeten vóór 1 mei 2024 worden verstuurd naar de hoofdzetel van de prijs.

Lion-Francout Prijs c/o de Heer André Loumayé, Vogelzanglaan, 71, 1150 Brussel.

Opgelet, indien u een schermuitleesprogramma gebruikt bij het bezoeken van deze website, zullen de volgende modules niet volledig toegankelijk zijn. Zij staan toe om deze pagina te delen op Facebook, Twitter of Google+.