BrailleTech 2022 : Save the date

BrailleTech 2022 : Save the date

De smartphone in de spotlight tijdens de BrailleTech 2022 van 10 tot 15 oktober 2022.

De centrale gast op de jaarlijkse hulpmiddelenbeurs BrailleTech dit jaar? De smartphone. Ook voor blinde en slechtziende personen een toestel dat niet meer weg te denken valt uit het dagelijks leven. Op korte tijd heeft het zich getransformeerd tot onmisbaar hulpmiddel in hun weg naar meer zelfstandigheid. De mogelijkheden tot meer zelfstandigheid die het toestel biedt zijn legio, maar de juiste smartphone kiezen en ermee leren werken, is nog vaak een obstakel. 

Want dat vergt tijd, geduld en handigheid. Dit verklaart waarom niet alle personen met een visuele handicap, vooral dan ouderen, toegang hebben tot dit wonder der technologie. Dankzij specifieke opleidingen voor blinde en slechtziende personen, kunnen jong en oud zich de technologie eigen maken: “Mijn iPhone is mijn reddingsboei. Ik gebruik hem voortdurend, het is een van de beste hulpmiddelen om terug zelfstandig door het leven te gaan.” André (75 en blind).

Op de BrailleTech, Technologieweek voor blinde en slechtziende personen, staat een volledige zaal in het teken van de IOS- en Android-smartphone. Adviseurs voor technische aanpassingen zullen bezoekers met een visuele handicap wegwijs maken in de basistoegankelijkheidsinstellingen en hen begeleiden om de juiste keuze te maken in het ruime aanbod op de markt. De bibliotheek van de Brailleliga zal er ook het ABC-platform (Accessible Books Consortium) presenteren, dat ook toegankelijk is via smartphone. Leden van de Brailleliga hebben zo toegang tot duizenden audioboeken uit alle uithoeken en talen van de wereld in slechts enkele muisklikken. Bij de Bibliotheek maken ze je graag wegwijs.

Natuurlijk zijn ook dit jaar alle Belgische leveranciers van hulpmiddelen aanwezig met een breed gamma: beeldschermloepen, brailleleesregels, vergrotingssoftware, tekst naar spraak, aangepaste GPS, smartphones met geïntegreerde toepassingen, applicaties, smart objecten... Het doel is alle personen met een visuele handicap alle hulpmiddelen te leren kennen die er op de markt zijn, hen deskundig en neutraal advies te geven bij hun aankoop, hen informeren over overheidssteun, hen opleiden om de hulpmiddelen te gebruiken en op die manier de digitale kloof te verkleinen. 

De BrailleTech richt zich voornamelijk op blinde en slechtziende personen, mantelzorgers, professionals,… De editie van 2022 is opnieuw hybride. Gratis inkom, vooraf inschrijven is verplicht.

« DIGITAAL » : 10 en 11 oktober 2022 – YouTube en Zoom

« LIVE » : van 13 tot en met 15 oktober 2022, van 10 uur tot 16.30 uur

Engelandstraat 57 – 1060 Brussel

BrailleTech 2022 Save the Date affiche NL

Opgelet, indien u een schermuitleesprogramma gebruikt bij het bezoeken van deze website, zullen de volgende modules niet volledig toegankelijk zijn. Zij staan toe om deze pagina te delen op Facebook, Twitter of Google+.