ABC, een blik op nieuwe auteurs

ABC, Accessible Books Consortium logo

ABC, een platform dat bibliotheken over de hele wereld samenbrengt, geeft vandaag elke persoon met een visuele handicap toegang tot duizenden boeken uit vele verschillende bronnen, en dat met één enkele toegangscode.  Meer dan 37.000 Nederlandstalige audioboeken zijn al nu beschikbaar. 

Het Verdrag van Marrakesh, dat in 2016 door 20 lidstaten van de Wereldorganisatie voor de intellectuele eigendom (WIPO) is geratificeerd, maakt de productie en grensoverschrijdende uitwisseling van toegankelijke boeken mogelijk. Voortbouwend op deze rechtsgrondslag heeft de WIPO* een wereldwijde dienst voor toegankelijke boeken in het leven geroepen, het Accessible Books Consortium (ABC), dat aangesloten bibliotheken de mogelijkheid biedt om hun collecties uit te breiden. De Bibliotheek van de Brailleliga is op 13 oktober 2021 tot het consortium toegetreden. De toegang is gratis voor onze leden.

De Brailleliga en ABC

"Met deze toetreding zijn de 14.251 Franstalige luisterboeken van de Brailleliga opgenomen in de collecties van ABC", aldus Michèle Dubois, hoofd van de Franstalige Dienst vrijetijdsbesteding en cultuur.

“We wilden onze leden de kans geven om op één adres toegang te krijgen tot een ruimer assortiment boeken. Dat is gemakkelijker voor hen en ook voor ons. Daarvoor was de uitwisseling van boeken afhankelijk van ondertekende overeenkomsten tussen bibliotheken. Dat was een zware administratieve last. Voor de leden betekende dit meerdere inschrijvingen in elke bibliotheek," voegt ze eraan toe. “Het is ook een kans voor onze leden om toegang te krijgen tot boeken in andere talen. Een Spaanstalige lezer, bijvoorbeeld, kan nu gemakkelijk boeken in zijn of haar moedertaal vinden. En alle downloads zijn gratis.”

Maak kennis met een gepassioneerde lezer

Thérèse Depelchin heeft glaucoom in het laatste stadium. Ze is goed gekend bij de Brailleliga omdat ze hier 18 jaar heeft gewerkt. "Wat voor mij het moeilijkst was toen mijn ziekte begon, was het opgeven van lezen met een boek in mijn hand. Ik ben overgestapt naar audio in 2001.” Ze herinnert zich nog de tijd dat luisterboeken op cassette werden aangeboden: “Soms moest je wel een dozijn cassettes bij je hebben!” Eind 2021 schreef ze zich in bij ABC. "Het is fantastisch omdat het verschillende bibliotheken samenbrengt. Het is echt een privilege, want we hebben toegang tot auteurs die we anders misschien niet hadden ontdekt omdat we ook bibliotheken vinden uit de Verenigde Staten, Nieuw Zeeland, Canada... ABC opent deuren naar werken van allerlei categorieën.” Thérèse hecht veel belang aan de stem van de lezers. "Als een stem me niet aanspreekt in een introductie, kan ik makkelijk een andere bibliotheek raadplegen. En het is zo makkelijk. Ik heb maar één toegang nodig, dus ik hoef me niet telkens opnieuw aan te melden bij andere bibliotheken. En downloaden naar mijn Daisy is eenvoudig en gaat tot 32 GB.” Ze vertelt ons ook dat ze graag naar de boeken van haar keuze luistert terwijl ze andere dingen doet die misschien saai lijken: strijken, afstoffen... maar ook heel aangenaam tijdens lange wandelingen. "Mensen zeggen tegen me: Luister je naar muziek? Nee, ik lees".

Boeken downloaden?

• Op de website van onze Bibliotheek: http://bibliotheque.braille.be 

• Op de website van ABC: www.abcglobalbooks.org 

 

ABC, een blik op nieuwe auteurs

 

*WIPO

De Wereldorganisatie voor de intellectuele eigendom is een gespecialiseerde instelling van de Verenigde Naties. Haar missie is om de creativiteit en de economische ontwikkeling te stimuleren door een internationaal systeem van intellectuele eigendom te promoten, met name door in te zetten op samenwerking tussen de staten. 

Opgelet, indien u een schermuitleesprogramma gebruikt bij het bezoeken van deze website, zullen de volgende modules niet volledig toegankelijk zijn. Zij staan toe om deze pagina te delen op Facebook, Twitter of Google+.