Internationale dag van de vrijwilliger

*

Naar goede gewoonte viert de Brailleliga haar 600 vrijwilligers op 5 december, internationale dag van de vrijwilliger. We bedanken onze vele helpende handen voor hun inzet, beschikbaarheid en motivatie. Tijd om deze onmisbare schakels in onze organisatie in beeld te brengen.

De Brailleliga is verheugd dat ze kan rekenen op vrijwilligers. Ze ondersteunen onze medewerkers bij de uitvoering van twee basismissies van onze vereniging: enerzijds het begeleiden van blinde en slechtziende personen in hun dagelijks leven, en anderzijds het informeren en sensibiliseren van het grote publiek over de visuele handicap. Zonder hun waardevolle hulp zouden we veel van de diensten van de Brailleliga niet kunnen aanbieden aan blinde en slechtziende personen.

De vrijwilligers hebben zeer uiteenlopende profielen, verschillende en gevarieerde vaardigheden, maar vooral: ze tonen de bereidheid om zich ter beschikking te stellen van anderen, om steun en troost te bieden. Daarvoor zijn we hen erg dankbaar.

De Brailleliga biedt een breed scala aan mogelijkheden voor vrijwilligers: van administratief werk tot het vervoeren en installeren van apparatuur, van het gidsen van geleide bezoeken aan de Brailleliga tot het in goede banen leiden van creatieve activiteiten. Er is voor elk wat wils .

De meerderheid van onze vrijwilligers, iets meer dan 350 mensen, lezen boeken in, thuis of in onze studio in Brussel, zoals Jean-Paul doet op de foto hierboven . Dankzij hun opname van boeken in audio-versie, hebben onze leden toegang tot lectuur.

De tweede dienst van de Brailleliga waarvoor we de meeste vrijwilligers inzetten, is de Dienst vrije tijd. Of het nu gaat om het begeleiden van mensen op een excursie, het ondersteunen bij een thematische workshop, het leiden van een creatieve brailleclub of het begeleiden van culturele evenementen… bijna 120 mensen staan klaar met al hun energie en creativiteit om het leven van personen met een visuele handicap een paar uur, een dag of zelfs meerdere dagen mooier te maken.

Een dertigtal mensen is gespecialiseerd in het informeren van het grote publiek tijdens een evenement, of in het leiden van rondleidingen en sensibiliseringssessies over de visuele handicap bij de Brailleliga, in ons museum of in scholen. Een meerwaarde is dat veel van deze vrijwilligers zelf een visuele handicap hebben en dus heel dicht bij de problematiek staan om anderen erover te kunnen vertellen. 

Daarnaast zijn er nog vele andere, meer administratieve of uitvoerende taken, zoals het coderen van gegevens, het voorbereiden van bestellingen voor de BrailleShop of wenskaarten, het samenstellen van documentatiemappen, het vertalen van documenten in het Frans of Nederlands, en vele andere .

De pandemie heeft het werk van onze vrijwilligers natuurlijk erg bemoeilijkt, de meesten van hen hebben zelfs maandenlang stilgelegen. Iedereen was dus blij dat de activiteiten beetje bij beetje werden hernomen. Gezondheidscrisis of niet, de Vrijwilligersdienst van de Brailleliga doet steeds haar uiterste best om ervoor te zorgen dat elke vrijwilliger zijn of haar taken kan uitvoeren in een omgeving die voldoening geeft.

Wil je deel uitmaken van dit geweldige team? Neem contact op met de Vrijwilligersdienst via het e-mailadres vol@braille.be of via telefoon op 02 533 32 11. Dan stellen we voor om je te ontmoeten en je verwachtingen, vaardigheden en onze beschikbaarheid te bespreken.

Opgelet, indien u een schermuitleesprogramma gebruikt bij het bezoeken van deze website, zullen de volgende modules niet volledig toegankelijk zijn. Zij staan toe om deze pagina te delen op Facebook, Twitter of Google+.