Vanaf 1 juli 2021: wijzigingen in de erfbelasting in Vlaanderen

*

Vanaf 1 juli 2021 zullen er in Vlaanderen enkele wijzigingen doorgevoerd worden in de erfbelasting.

Het goede nieuws is dat vanaf die datum goede doelen geen erfbelasting meer zullen moeten betalen op schenkingen of legaten.

De belangrijkste verandering zal er echter komen bij de duolegaten. De erfbelasting zal in de toekomst op die manier berekend worden dat er geen fiscaal voordeel meer zal zijn voor de particuliere begunstigden in een testament. Bovendien heeft deze aanpassing tot gevolg dat de goede doelen in zeer veel gevallen niets meer zullen overhouden aan het duolegaat en bijgevolg het legaat zullen weigeren. Deze nieuwe regeling zal ook gelden voor testamenten die opgemaakt werden voor 1 juli 2021.

Ter compensatie komt er wel een beperkt nieuw en gunstiger tarief voor wie een deel van zijn vermogen aan een goede vriend wil schenken. Voortaan zal deze vriend op de eerste 15.000 € nog slechts 3 % erfbelasting betalen.

We raden u aan om uw testament tijdig aan te passen en met de notaris een nieuwe regeling uit te werken. Als u dat niet doet, is de kans groot dat het goede doel van uw keuze (de Brailleliga) meer erfbelasting moet betalen dan de waarde die ze ontvangt. Logischerwijze zal het goede doel in dit geval het legaat verwerpen en is de kans zeer reël dat uw laatste wil niet tot uitvoering kan gebracht worden.

Meer info: 

https://www.testament.be/nl/Nieuws/Artikel/Id/315/Vanaf-1-juli-nul-procent-erfbelasting-voor-goede-doelen

https://vef-aerf.be/media/7Y1G5V8K7A/docs/infofichesuccessieduolegaat2021foldernl.pdf

Opgelet, indien u een schermuitleesprogramma gebruikt bij het bezoeken van deze website, zullen de volgende modules niet volledig toegankelijk zijn. Zij staan toe om deze pagina te delen op Facebook, Twitter of Google+.