Hindernissenparcours naar veilige terrassen

*

Beetje bij beetje herwinnen we onze vrijheid na de lockdowns. Nu we terug kunnen genieten op een terrasje en naar hartenlust kunnen winkelen zonder een afspraak wil de Brailleliga nogmaals oproepen tot burgerzin. Help personen met een visuele handicap zich een weg te banen in het veranderde openbare landschap en maak mee het verschil!

Blinde en slechtziende personen die zich verplaatsen met de hulp van een mobiliteitsstok leren immers vaste trajecten van punt A naar punt B. Ze kunnen de aanpassingen in winkels, in straten, de wachtrijen, de vaste looprichtingen en extra obstakels vaak niet detecteren. Ook afstand inschatten is een bijna onmogelijke opdracht wanneer je tastzin je zicht voor een deel vervangt. Als er een nieuw obstakel op hun weg verschijnt, kan het hen volledig desoriënteren. Hetzelfde geldt voor blindengeleidehonden.

Nu de terrassen weer open zijn en vaak groter zijn dan vroeger omdat de uitbaters toestemming kregen om een deel van de openbare weg als terras te gebruiken, geraken personen met een visuele handicap soms in de problemen omdat ze hun herkenningspunten kwijt zijn.

Daarom roept de Brailleliga iedereen op tot burgerzin. Personen met een visuele handicap helpen, is heel eenvoudig: een simpele mondelinge instructie vanop afstand doet al wonderen. Zo kan iedereen veilig genieten van een terrasje!

Opgelet, indien u een schermuitleesprogramma gebruikt bij het bezoeken van deze website, zullen de volgende modules niet volledig toegankelijk zijn. Zij staan toe om deze pagina te delen op Facebook, Twitter of Google+.