Liefde is (ook) blind!

*

Op 14 februari is het Valentijn. De ideale gelegenheid voor de Brailleliga om te benadrukken dat ook personen met een visuele handicap hun liefdesverhalen en emotionele connecties hebben, en die moeten gesteund en aangemoedigd worden.

Twee jaar geleden werd Yves (71) slechtziend. Hij onthult zijn plannen voor Valentijn en blikt terug op de impact van zijn visuele handicap op zijn leven als koppel. "Elk jaar logeren mijn vrouw en ik in een hotel-restaurant vlakbij ons thuis. Dat uitstapje is heilig voor ons! Dit jaar kunnen we er jammer genoeg niet naartoe door het coronavirus. Maar onze tête-à-tête doen we gewoon thuis. Om als koppel sterk in je schoenen te staan, heb je die kleine momenten met twee nodig. Om de relatie te doen werken is heel belangrijk om open te blijven praten met elkaar. Toen ik pas slechtziend werd, leek alles onoverkomelijk. Maar ik leerde meer zelfstandig te zijn, zodat mijn vrouw zich minder zorgen maakte en me niet meer bemoederde. We hebben de taken verdeeld, zodat niet alles op haar schouders rust en we hebben een goed ritme gevonden dat ons als koppel ontlast en ons toelaat het leven door een roze bril te zien.”

Stval_500px

Het is niet altijd gemakkelijk om een zielsverwant te vinden wanneer men een visuele handicap heeft, of om de perfecte harmonie binnen een koppel te bewaren wanneer een plotse oogaandoening het koppel en het huishouden uit evenwicht brengt. Denk maar aan een nieuwe taakverdeling, overbezorgdheid, oververmoeidheid, aanpassingen in het huis, verhuizing,...

Niemand fluistert Cupido in wanneer hij een pijl moet afschieten, of naar wie. Maar het is belangrijk om te weten dat er oplossingen zijn om (weer) zelfstandig te worden en je eigen levenskeuzes te maken als je blind of slechtziend bent of wordt.

Een van de mogelijke oplossingen zijn nieuwe technologieën. Zo kunnen personen met een visuele handicap ook via de digitale weg hun liefdesboodschappen versturen. Een andere mogelijke oplossing is begeleiding voor het hele gezin om het dagelijks leven te herorganiseren, de woning aan te passen dankzij enkele eenvoudige trucjes en je naaste te leren begeleiden bij verplaatsingen.

De Brailleliga maakt graag van deze gelegenheid gebruik om alle blinde en slechtziende geliefden een gelukkige Valentijn te wensen.

Je liefde in braille verklaren? Dat kan! Surf naar https://bericht.braille.be/nl/ , schrijf je bericht en het systeem zet het om in braille. Van een originele liefdesverklaring gesproken

Opgelet, indien u een schermuitleesprogramma gebruikt bij het bezoeken van deze website, zullen de volgende modules niet volledig toegankelijk zijn. Zij staan toe om deze pagina te delen op Facebook, Twitter of Google+.