Een plein voor onze grondleggers

*

De gemeente Sint-Gillis heeft ons een mooi cadeau gegeven voor ons 100-jarig bestaan! Een plein dat tot nu toe geen naam had, zal voortaan door het leven gaan als het ‘Élisa Michiels en Lambertine Bonjean plein’, genoemd naar de stichters van de Brailleliga.

Deze twee blinde vrouwen en vrijwilligers hebben in 1920 de Brailleliga opgericht. Het plein in Sint-Gillis is een mooi eerbetoon en vereeuwigt hun zin voor initiatief. Het onlangs vernieuwde plein ligt aan de rand van de kleine ring, aan het einde van de Argonnestraat en de Mérodestraat, in de buurt van onze hoofdzetel en waar de Brailleliga vroeger enkele lokalen had.

Place_Bonjean_500px

Het initiatief komt van schepen Catherine Morenville, verantwoordelijk voor Openbare Ruimten, Stedenbouw, Mobiliteit, Gelijke Kansen en Vrouwenrechten. Het heeft als doel de zichtbaarheid van vrouwen in de openbare ruimte te vergroten. Het is een feit dat slechts enkele van de straten, pleinen en openbare gebouwen genoemd zijn naar een vrouw (2% in Sint-Gillis), terwijl zij net aan de basis liggen van zoveel verworvenheden. Het doel is dus om hen de plaats terug te geven die ze verdienen! Het plein wordt ingehuldigd op 15 oktober 2020 (onder voorbehoud gezien de coronacrisis) in het bijzijn van het lokale bestuur en de Brailleliga. Een symbolische datum, want 15 oktober is de internationale dag van de witte stok. We nodigen al onze vrijwilligers uit op dit feestelijke evenement om hen in de bloemetjes te zetten! Het plein is 685 m², dus er kan veel volk op, zelf met de nodige social distancing. Tot die tijd alvast onze grote dank aan de gemeente !

Opgelet, indien u een schermuitleesprogramma gebruikt bij het bezoeken van deze website, zullen de volgende modules niet volledig toegankelijk zijn. Zij staan toe om deze pagina te delen op Facebook, Twitter of Google+.