Coronalert - app in de kijker tijdens de digitale BrailleTech

Coronalert

Tijdens onze jaarlijkse hulpmiddelenbeurs BrailleTech besteden we niet enkel aandacht aan uitleg over toestellen, maar hebben we het ook over welke applicaties nuttig zijn en hoe je ze kan gebruiken. De app van het moment is zonder twijfel de Belgische Coronalert app, die de verspreiding van COVID-19 moet helpen voorkomen.

Omdat het coronavirus momenteel (helaas) niet meer weg te denken valt uit ons dagelijkse leven, is het ook voor blinde en slechtziende personen essentieel om ten minste op de hoogte te zijn van deze app en hoe ze te gebruiken. Daarom hebben we ze uitgetest.

Hieronder vind je een uitgebreide uitleg en handleiding voor zowel iPhone als Android smartphones.

Hieronder zetten we alvast even de voornaamste zaken op een rij:

Wat?

Coronalert is een gratis app die je waarschuwt wanneer je in contact geweest bent met een besmette persoon. Indien je zelf besmet bent met COVID-19 kan je ook anderen anoniem waarschuwen.

Hoe?

Zet Bluetooth aan en schakel locatiediensten in op je smartphone.

Check regelmatig de app: een groen kader is ok, een rood kader is een waarschuwing.

Als je je laat testen op het virus kan je een referentiecode van 17 cijfers van je Coronalert-app meegeven. Je geeft die code voor de registratie en afname van de test. Nadien krijg je via de app de resultaten. Indien positief kan je je toestemming geven om anderen die in nauw contact met jou geweest zijn te waarschuwen, anoniem.

Waarom?

Op deze manier kunnen we samen zorgen voor een snellere contactopsporing en zo helpen om de verspreiding van het virus te stoppen.

Opgelet: om Coronalert te kunnen installeren moet je over een smartphone beschikken die minder dan 5 jaar oud is. Concreet betekent dit:

  • Voor iOs: vanaf versie 13.5 (toestellen vanaf iPhone 6S)
  • Voor Android: versie 6 of hoger. Voor oudere Huawei-toestellen die over Google diensten beschikken, is het mogelijk om de applicatie te downloaden. Recente smartphones van Huawei hebben echter momenteel geen toegang tot de Play Store, waar Coronalert beschikbaar is. Ze zijn in contact met de constructeur om hiervoor een oplossing te vinden.
Opgelet, indien u een schermuitleesprogramma gebruikt bij het bezoeken van deze website, zullen de volgende modules niet volledig toegankelijk zijn. Zij staan toe om deze pagina te delen op Facebook, Twitter of Google+.