Covid-19: hulp bij boodschappen doen en bij dagelijkse taken

helping hands

In deze tijden van quarantaine, wat nuttige info voor hulp bij de dagelijkse activiteiten

Samana-boodschappenlijn

Een gratis telefoonlijn om boodschappen aan huis geleverd te krijgen door anderen uit jouw buurt. Wanneer een ander om zijn eigen boodschappen gaat brengt hij/zij ook meteen de boodschappen voor iemand mee die thuisgebonden is. De boodschappen worden thuis afgeleverd door de vrijwilliger, waarbij er meteen betaald wordt.

https://www.samana.be/projecten/samana-boodschappenlijn/

Collect&Go Connect

Met deze app vind je boodschappers in de buurt die voor jou winkelen. De vergoeding die je de boodschapper hiervoor betaalt kan je zelf bepalen. De boodschappen en de vergoeding van de boodschapper betalen, doe je bij de levering aan de deur via een Bancontact-app. 

Pas op! Deze app zit nog in een proefstadium waarbij slechts enkele gemeentes van de provincies Oost- en West-Vlaanderen deze kunnen gebruiken. Enkel voor volgende winkels kan de app gebruikt worden: OKay Gent Voskenslaan, OKay Heusden, OKay Vichte, OKay Zwevegem, OKay Oedelem, OKay Compact Krommewal en OKay Compact St-Pietersnieuwstraat.

https://colruyt.collectandgo.be/cogo/nl/assortiment/static/clp/connect/connect-klant-nl.htm

Helpper

Helpper verbindt mensen die hulp zoeken voor dagdagelijkse taken met hulpvaardige buurtbewoners die een centje willen bijverdienen. Via Helpper kan je beroep doen op vrijwilligers die je kunnen helpen met het doen van boodschappen, een huisdier uitlaten, telefonisch hulp bieden voor een gezellige babbel of om leerlingen te begeleiden, zorg verlenen enz.

Je maakt een profiel aan en je bepaalt zelf waarmee en wanneer je hulp kan gebruiken. Je kiest bovendien zelf de helpper(s) die het beste aansluit(en) bij jouw hulpvraag.

Voor Helpper betaal je een vast tarief per gewerkt uur (€9) en krijg je een duidelijk overzicht van de verwachte kosten. Deze worden maandelijks afgerekend via een SEPA mandaat (domiciliëring). Hiervoor kan je jouw PAB/PVB inzetten. 

Momenteel is Helpper gratis omwille van de Corona-crisis!

https://www.helpper.be/

Hoplr

Hoplr is een gratis en privaat sociaal netwerk waarbij je in contact komt met je buurt. Je krijgt toegang tot middelen in de buurt zoals materiaal, kennis, tijd, vrijwilligers en infrastructuur.

Hoplr-buurten zijn geografisch afgebakend en besloten. De toegang tot een Hoplr-buurt is gebaseerd op je adres en enkel bewoners hebben toegang tot de buurt en kunnen berichten plaatsen.

Via Hoplr kan je je buren beter leren kennen, een ladder of boormachine lenen, een oproep over een weggelopen huisdier plaatsen, een goede loodgieter of betrouwbare babysit uit de buurt vinden, mee de inrichting van een nieuw speelpleintje bepalen, verkeersproblemen in de straat bespreken, een garageverkoop aankondigen enz.

https://www.hoplr.com/nl/over-ons

Buren voor buren (Kortrijk en Gent)

Buren voor buren is een project waarbij men burgers warm probeert te maken om je buren te helpen als zij het nodig hebben. Het gaat over het zorgen voor elkaar door kleine taakjes op jou te nemen. Een brood meebrengen, een lamp vervangen of gewoon samen een koffie drinken. Voor 'buren voor buren' wordt er samengewerkt met organisaties en verenigingen in de buurt. Momenteel doen CM, Bond Moyson, Samenlevingsopbouw en de dienst 'Ontmoeten en verbinden' van Stad Gent al mee aan het project.

Bij de lokale dienstencentra in Gent en Kortrijk kan je nagaan of er een behulpzame buur bij jou in de wijk woont die jou kan helpen.

Gent: https://www.ocmwgent.be/burenvoorburen.html 

Kortrijk: https://www.kortrijk.be/nieuws/buren-voor-buren-breidt-uit

Delhaize levering aan huis

Door je aan te melden op de website van Delhaize kan je de gewenste boodschappen kiezen. Je kan kiezen om je boodschappen in een winkel op te halen of om ze thuis te laten leveren.

Voor een thuislevering betaal je € 9,95 en krijgt je een korting van €4,5 op indien je het product van de week bestelt. 

Voor een bestelling via telefoon of fax wordt een supplement van € 10 aangerekend.

Wanneer je je bestelling gaat afhalen in een winkel worden bereidingskosten aangerekend tussen € 3 tot € 4,50, afhankelijk van het tijdstip van de afhaling. Voor bestellingen vanaf € 150 zijn deze bereidingskosten gratis. 

https://www.delhaize.be/nl-be/faq_online_orders

Flex-Delivery

Via de website of app van Flex Delivery kan je Belgische producten aan huis laten bezorgen. Flex-Delivery levert dranken in glazen flessen, die je kan aanvullen met andere lokale producten, zoals groenten & fruit in herbruikbare tassen, Bio eieren, confituur van de boerderij in herbruikbare potjes, enz. 

Leeggoed wordt opgehaald met een volgende levering en wordt meteen in mindering gebracht.

http://www.flex-delivery.be/

Carrefour levering aan huis

Door je in te loggen op je Carrefour-account kan je de producten aanklikkend die jij wenst aan te kopen. Vervolgens kan je een leveringsadres en gewenste leverdatum kiezen en meteen afrekenen. Bestel je voor min.    € 150, dan vallen de verzend- en voorbereidingskosten weg. Anders betaal je € 9,50 voor de thuislevering.

Carrefour bereidt jouw boodschappen voor en leveren ze bij jou thuis. Op de dag van levering ontvang je een sms en een e-mail met een concreet leveringsuur.

https://drive.carrefour.eu/nl/livraison-levering

Het poetsbureau (dienstencheques)

Een huishoudhulp komt bij je langs om je boodschappen te doen én om alle aankopen ook nog eens netjes in de kast op te bergen. De huishoudhulp kan je woning ook komen poetsen, je strijk doen en zelfs koken. Het Poetsbureau werkt enkel met dienstencheques. Na fiscale aftrek betaal je 7,20 euro per uur. 

https://www.poetsbureau.be/alle-diensten/boodschappen

De eigen gemeente

De meest gemeentes werken ook met vrijwilligers en hebben hun eigen initiatieven. Vaak kan men terecht bij het plaatselijk OCMW of sociaal huis om de mogelijkheden die de eigen gemeente biedt te bevragen.

Tijdens de corona-crisis zetten de gemeentes extra in op toegankelijke en aangepaste hulpverlening. Dit aanbod verschilt uiteraard van gemeente tot gemeente.

Opgelet, indien u een schermuitleesprogramma gebruikt bij het bezoeken van deze website, zullen de volgende modules niet volledig toegankelijk zijn. Zij staan toe om deze pagina te delen op Facebook, Twitter of Google+.