Covid-19 en visuele handicap: veelgestelde vragen

Maatschappelijke assistent

Er worden veel maatregelen toegepast om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Maar hoe kun je deze volgen als je een visuele handicap hebt? De Brailleliga heeft goede voorbeelden verzameld en gevalideerd. Hier zijn de antwoorden op veelgestelde vragen van blinde en slechtziende personen.

Ik vind het moeilijk om afstand in te schatten. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik 1,5 meter afstand houd?

Houd een mobiliteitsstok of herkenningsstok in uw hand. Zo zien anderen dat u slechtziend of blind bent. Zij kunnen dan rekening met u houden. Herkenningsstokken zijn eenvoudig en snel online te bestellen bij hulpmiddelenleveranciers.

Probeer daarnaast te horen of er mensen te dicht in de buurt zijn. Is dit het geval, vraag ze dan om 1,5 meter afstand te houden. U kunt er eventueel bij zeggen dat u dit zelf minder goed in de gaten kunt houden omdat u niet goed ziet.

Hoe kan een voorbijganger op straat mij begeleiden als ik hulp nodig heb, bijvoorbeeld bij het oversteken?

Volgens de richtlijnen van de FOD Volksgezondheid moet u 1,5 meter afstand houden. Een voorbijganger kan u natuurlijk wel mondelinge instructies geven. Stel hierbij gerichte vragen zodat u de informatie ontvangt waar u wat mee kunt.

Een andere optie is dat u uw stok horizontaal houdt (voorzichtig!). De voorbijganger kan uw stok aan de andere kant vasthouden om u te begeleiden. Over het algemeen hebt u dan 1,5 meter afstand van elkaar. Zorg er hierbij wel voor dat u plastic wegwerphandschoenen meeneemt voor de persoon die u helpt of maak de stok van tevoren en na afloop schoon met desinfecterend middel.

Mag ik nog gearmd over straat met mijn partner/begeleider?

U mag nog gearmd over straat met uw partner/begeleider. Wandelen met mensen uit uw eigen gezin/huishouden is sowieso toegestaan. Loop met iemand anders alleen gearmd als dit echt niet anders kan.

Neem hierbij wel de geldende maatregelen in acht. Ga bijvoorbeeld niet gearmd lopen als één van u verkouden is of ziekteverschijnselen heeft. Zorg ook dat u tot andere mensen 1,5 meter afstand bewaart. Houd uw mobiliteitsstok of herkenningsstok in de hand zodat anderen rekening met u kunnen houden.

Mag ik nog fietsen op de tandem?

Nee, het is verboden.

Vanwege mijn visuele beperking raak ik veel dingen aan in de openbare ruimte. Welke voorzorgsmaatregelen kan ik nemen?

Raak niet uw gezicht en/of ogen aan nadat u iets in de openbare ruimte hebt aangeraakt. Was uw handen grondig of ontsmet uw handen zodra u weer thuis bent. Ook kunt u handgel of hygiënische doekjes meenemen om uw handen tussendoor regelmatig te reinigen.

Daarnaast kunt u overwegen om wegwerphandschoenen of (dunne) handschoenen te dragen. Vervang wegwerphandschoenen regelmatig of, bij gewone handschoenen, maak ze regelmatig schoon door ze te wassen (stof) of door ze af te nemen met een hygiënisch doekje (glad leer of gladde stof).

Hoe kan ik mijn boodschappen doen?

Enkele handige initiatieven kan je ontdekken via deze link.

Ik heb hulp nodig, bijvoorbeeld bij het werken met de computer. Normaal gesproken kijkt mijn hulp of iemand anders mee, maar nu kan dat niet. Wat kan ik doen?

Via videobellen kan iemand anders op afstand met u meekijken. Hiervoor hebt u wel een smartphone of tablet nodig. Videobellen kan bijvoorbeeld via Facetime, Whatsapp, Skype, Zoom of Teams. Is er niemand in uw netwerk die kan meekijken, dan kunt u gebruik maken van de app Be my eyes.

Hebt u hulp nodig bij het werken met uw computer, dan kunt u gebruik maken van Teamviewer of Anydesk. Met deze gratis programma's kan iemand op afstand meekijken op uw computer. Wees hierbij wel voorzichtig wie je laat meekijken!

Door de coronamaatregelen gaat mijn controle bij de oogarts en gezichtsveldonderzoek niet door. Ik heb het idee dat mijn ogen de laatste weken achteruitgaan, maar misschien beeld ik me dat in. Wat kan ik doen?

Blijf in elk geval de afspraken over medicijngebruik die u met uw oogarts gemaakt hebt opvolgen. Blijf bijvoorbeeld druppelen op de tijden die u gewend was. Maakt u zich zorgen over uw oogdruk? Misschien is het mogelijk om (ter geruststelling) uw oogdruk bij een optiekzaak te laten meten. Verder is het vaak mogelijk om een telefonisch consult met de oogarts aan te vragen. Als u last hebt van deze klachten (de zogenaamde alarmsignalen) zoals plotseling gezichtsvelduitval of wazig zien of lichtflitsen, is het wél belangrijk contact op te nemen met de huisartsenpost of de polikliniek oogheelkunde.

Ik heb een geleidehond en ik heb een vraag over mijn hond in relatie tot het coronavirus.

Neem hiervoor contact op met uw geleidehondenschool. Zij kunnen u voorzien van de meest actuele informatie.

Ik/mijn kind moet thuis leren/studeren, omdat de school gesloten is. Hoe kan ik dat doen met compenserende school-/ studiematerialen?

Neem contact op met de school om te kijken wat mogelijk is.

Kan ik nog met het openbaar vervoer reizen?

Als u gezond bent en niet tot een risicogroep behoort, zoals ouderen of mensen met luchtwegaandoeningen, dan kunt u met het openbaar vervoer reizen. Doe dit zo min mogelijk en alleen als het niet anders kan. Het volgende is hierbij belangrijk om te weten:

Treinen en bussen rijden met een aangepaste dienstregeling :

https://www.belgiantrain.be/nl/news/coronavirus

https://www.delijn.be/nl/overdelijn/Corona/ 

Houd er verder rekening mee dat u vanwege uw visuele beperking waarschijnlijk vaker iets aanraakt, bijvoorbeeld een trapleuning.

Raak niet uw gezicht en/of ogen aan nadat u iets, bijvoorbeeld een trapleuning, hebt aangeraakt. Was uw handen grondig of ontsmet uw handen zodra u bent aangekomen op bestemming. Ook kunt u handgel of hygiënische doekjes meenemen om uw handen tussendoor te reinigen.

Daarnaast kunt u overwegen om wegwerphandschoenen of (dunne) handschoenen te dragen. Vervang wegwerphandschoenen regelmatig of, bij gewone handschoenen, maak ze regelmatig schoon door ze te wassen (stof) of door ze af te nemen met een hygiënisch doekje (glad leer of gladde stof).

Opgelet, indien u een schermuitleesprogramma gebruikt bij het bezoeken van deze website, zullen de volgende modules niet volledig toegankelijk zijn. Zij staan toe om deze pagina te delen op Facebook, Twitter of Google+.