Wereld Braille Dag - 4 januari

Manneken Pis

Op 4 januari is het Wereldbrailledag. We maken van de gelegenheid gebruik om het belang van dit schrijfsysteem in de verf te zetten. Speciaal voor deze feestelijke dag trekt Manneken Pis zijn uniform van blinde schooljongen aan en draagt hij de hele dag een donkere bril.

In tegenstelling tot wat je zou kunnen denken, is Braille geen taal maar een schrijfsysteem van zes punten in reliëf uitgevonden door Louis Braille. Het systeem is uniek en ongeëvenaard en biedt blinde en slechtziende personen de mogelijkheid zich open te stellen voor de wereld. Kunnen lezen, schrijven en de spelling van een taal beheersen bevordert immers de zelfstandigheid en maakt veel informatie toegankelijk. Bovendien is braille vandaag de dag nog steeds relevant omdat het mee ontwikkelt met de nieuwe communicatiemiddelen en -technologieën. 

Manneken Pis

Voor Wereld Braille Dag verkleedt Manneken Pis zich in Louis Braille met zijn geleidehond. Dit jaar is het 210 jaar geleden dat Louis Braille werd geboren. Hij was een ongelooflijke man die vocht om te kunnen communiceren met de wereld om zich heen. 

Verstuur een bericht in braille 

Vier samen met ons deze buitengewone dag en stuur een berichtje in braille via de website https://bericht.braille.be/nl/.

Manneken500px_2020

Opgelet, indien u een schermuitleesprogramma gebruikt bij het bezoeken van deze website, zullen de volgende modules niet volledig toegankelijk zijn. Zij staan toe om deze pagina te delen op Facebook, Twitter of Google+.