De weg naar tewerkstelling ligt bezaaid met obstakels

Een blinde vrouw

Op 9 september 2019 start de campagne rond tewerkstelling van de Brailleliga. De campagne legt de nadruk op de inspanningen die personen met een visuele handicap moeten leveren om aan een job te geraken of om hun job te kunnen behouden.

Met deze campagne wil Brailleliga enerzijds blinde en slechtziende personen aanspreken zodat ze weten dat ze bij Brailleliga ook terecht kunnen met al hun vragen en problemen rond tewerkstelling. Anderzijds moeten doorverwijzers en werkgevers gesensibiliseerd worden rond de visuele handicap. Uit een enquête die Brailleliga vorig jaar voerde, bleek immers dat er nog te veel obstakels zijn voor personen met een visuele handicap op de arbeidsmarkt.

Een slechtziende man aan de telefoon

Enkele voorbeelden zijn de vooroordelen van de omgeving, het onbegrip en de onvoldoende kennis van de handicap. Daarnaast vormt mobiliteit een heel groot obstakel. Het onvermogen om een wagen te besturen verkleint de keuze aan werk. Soms vereist de functie het, of vaak is de werkplek moeilijk te bereiken zonder auto. Hoewel de mogelijkheden en opties voor de doelgroep een enorme boost kregen dankzij de technologische evoluties, laat de aanpassing van de werkpost of de beschikbaarheid van hulpmiddelen vaak de wensen over.

We kunnen dus vaststellen dat de nood aan gespecialiseerde begeleidingsdiensten groot is, en dat de hulp op maat die Brailleliga al 50 jaar lang aanbiedt onmisbaar is voor blinde en slechtziende personen.

Een slechtziende man achter zijn computer

De Brailleliga begeleidt dagelijks personen met een visuele handicap bij de zoektocht naar of het behoud van een job. De gespecialiseerde diensten van de Brailleliga zijn door hun pluridisciplinaire aanpak en jarenlange ervaring de aangewezen experten om blinde en slechtziende personen te begeleiden.

Raadpleeg hier de brochure van de campagne in PDF-formaat (3 Mo)

Met de steun van:

logo NL equal brussels rebonds emploi 2019 logo bxl capitale rebonds emploi 2019

Opgelet, indien u een schermuitleesprogramma gebruikt bij het bezoeken van deze website, zullen de volgende modules niet volledig toegankelijk zijn. Zij staan toe om deze pagina te delen op Facebook, Twitter of Google+.