Elektrische steps: een gevaar?

Een slechtziende man die door een step geblokkeerd is

Zoals elk jaar wordt de Week van de Mobiliteit in september gehouden. Het is nu al een gelegenheid om de balans op te maken van een relatief nieuw fenomeen in het steeds groter wordende aanbod van alternatieve mobiliteit: gedeelde elektrische steps, die vooral in Brussel aanwezig zijn en ook in andere grote Belgische steden. 

Dit ecologische vervoermiddel, dat gemakkelijk te gebruiken is, kent een echte boom. Het principe is simpel: bedrijven stellen tientallen of zelfs honderden steps ter beschikking op de openbare weg. Deze zijn geplaatst op strategische en drukbezochte plaatsen. Vervolgens kan iedereen, dankzij een applicatie, een willekeurig gekozen step digitaal "ontgrendelen", deze gebruiken en zoveel (betaalde) kilometers afleggen als de batterij van de step toelaat. 

Het probleem is dat de gebruiker na afloop van zijn trip het recht heeft de step overal op de openbare weg te laten staan, zolang het maar op een verantwoorde manier gebeurt. Helaas belet dit sommigen niet om deze regel niet respecteren en is het dus niet ongebruikelijk dat steps de stoep blokkeren en de doorgang verhinderen. Als mensen zonder handicap al de moeite moeten doen om een slecht geparkeerde step te ontwijken dan is het duidelijk dat dit voor een blinde of slechtziende persoon een echt obstakel vormt! 

Een slechtziende man die door een step geblokkeerd is.

We willen je eraan herinneren dat mobiliteit een essentieel onderdeel is van de levenskwaliteit. Uit een enquête uit 2013 die werd afgenomen door de Brailleliga onder haar leden (en nog steeds actueel is) blijkt dat 76% van de mensen bijna zich dagelijks buitenshuis verplaatst. Een vaststelling is dat 71% van de Brusselse respondenten zich niet veilig voelt op de openbare weg! Slecht geparkeerde voertuigen maken deel uit van de redenen. 

Het standpunt van de Brailleliga over gedeelde steps is duidelijk: hoewel we de uitbreiding van het aanbod van alternatieve, ecologische en moderne mobiliteit om de files te verlichten en de vervuiling te verminderen toejuichen, blijven we zeer attent op het gedrag van de gebruikers. Alles moet in het werk worden gesteld om het publiek bewust te maken van een verantwoordelijke en respectvolle houding en om te denken aan personen die obstakels niet of niet goed kunnen zien. We zullen publieke instanties ook interpelleren om, indien nodig, echte regels op te stellen voor het parkeren van gedeelde steps. 

Opgelet, indien u een schermuitleesprogramma gebruikt bij het bezoeken van deze website, zullen de volgende modules niet volledig toegankelijk zijn. Zij staan toe om deze pagina te delen op Facebook, Twitter of Google+.