Blinde en slechtziende kiezers stemmen zelfstandig

een rood potlood en een verkiezingsfiche

Net als bij de vorige gemeentelijke en Vlaamse verkiezingen is er bij de komende Europese, federale en regionale verkiezingen opnieuw het pilootproject met de audiomodule waardoor blinden en slechtzienden zelfstandig kunnen stemmen, met behoud van het stemgeheim. We bezorgen je graag alle informatie hiervoor. 

Pilootproject: blinde en slechtziende kiezers stemmen zelfstandig

Op zondag 26 mei kunnen kiezers met een visuele beperking uit Aalst en Mechelen opnieuw zelfstandig stemmen bij de Europese, federale en regionale verkiezingen. Kiezers kunnen hiervoor gebruik maken van stemcomputers, uitgerust met een audiomodule en bedieningspaneel met reliëftoetsen.

Hoe verloopt het stemmen?

Iedere kiesgerechtigde persoon in Mechelen en Aalst kan kiezen voor de audiomodule bij het stemmen. In elk kiesbureau is een stemhokje voor personen met een handicap met daarin een stemcomputer met de audiomodule. Bij aankomst aan het stembureau kan iedereen de voorzitter vragen om gebruik te maken van de audiomodule. Vooraf registreren hoeft dus niet. 

Een lid van het stembureau begeleidt de blinde kiezer naar het stemhokje en reikt de hoofdtelefoon aan. Op het moment dat de kiezer de kaart in de stemcomputer steekt, schakelt het scherm uit en gaat de stemcomputer in ‘audiomodus’.  

Een synthetische computerstem gidst de persoon doorheen het stemproces en geeft aan hoe men het bedieningspaneel kan bedienen. Er zijn navigatieknoppen met reliëf waarmee de kiezer door de diverse lijsten en kandidaten bladert. De lijsten en kandidaten worden voorgelezen. Met het bedieningspaneel navigeert de kiezer en maakt hij zijn stemkeuze. Op het einde hoort de kiezer welke keuzes hij voor welke verkiezing heeft gemaakt. Als hij dat wil, kan hij zijn keuze nog corrigeren.

Evaluatie

Met dit pilootproject willen we meer mensen zelfstandig laten stemmen met behoud van het stemgeheim. Bij de Vlaamse en gemeentelijke verkiezingen van 14 oktober 2018 konden we de audiomodule al een eerste keer testen: bij de komende verkiezingen gaan we hierop verder. Op basis van jouw ervaringen kunnen we de audiomodule bijsturen en ervoor zorgen dat dit in de toekomst nog vlotter kan. 

Ben je een blinde of slechtziende kiezer uit Mechelen of Aalst? Laat ons dan weten hoe het was om te stemmen met de audiomodule. Je kan hiervoor vanaf verkiezingsdag dit online evaluatieformulier (link: https://forms.gle/BdjfwAy3H87rLkaZ9) invullen.

Ben je voorzitter van een stembureau in Aalst of Mechelen? Dan kan je vanaf verkiezingsdag in dit formulier (link: https://forms.gle/B11xnkwhHEY4aPiC6 ) je ervaringen kwijt over het pilootproject en de audiomodule. Via de stad sturen we vooraf nog alle informatie. 

Wie werkt mee aan dit project?

Het pilootproject bij deze verkiezingen is een initiatief van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken, in samenwerking met de steden Mechelen en Aalst, en  Inter, het expertisecentrum in toegankelijkheid. De Vlaamse overheid, Brailleliga en Zicht op Cultuur - SBPV werken mee aan de uitwerking van het initiatief.

Deze info kan je ook nalezen op https://www.inter.vlaanderen/audiomodule

Opgelet, indien u een schermuitleesprogramma gebruikt bij het bezoeken van deze website, zullen de volgende modules niet volledig toegankelijk zijn. Zij staan toe om deze pagina te delen op Facebook, Twitter of Google+.