Te veel obstakels op de arbeidsmarkt voor personen met een visuele handicap

Een vrouw met een visuele handicap op de werkvloer.

Werken, een eigen inkomen hebben, vaardigheden ten volle benutten, en zich op die manier ten volle integreren in de samenleving: iedereen heeft er recht op, ook personen met een visuele handicap! Toch blijft het voor deze groep nog moeilijk om een plaatsje op de arbeidsmarkt te veroveren.

“Als je je mag bewijzen, moet je minstens drie keer zo goed zijn als je collega's zonder handicap om als een volwaardige collega te worden beschouwd.”
(Getuigenis van een slechtziende persoon die deelnam aan de enquête)

We voerden een onderzoek naar de tewerkstelling van personen met een visuele handicap. 512 blinde of slechtziende personen tussen de 17 en 55 jaar namen deel aan deze enquête. De resultaten benadrukken de vele obstakels en vooroordelen op de arbeidsmarkt waarmee deze groep te maken krijgt, maar vooral ook de ambities van werknemers met een visuele handicap.

Raadpleeg hier de resultaten van de enquête

Een man met een visuele handicap zit achter een pc. Hij is aan de slag als receptionist.

Vernieuwde brochure

Onze brochure ‘Een andere kijk op werk’ werd voor de gelegenheid volledig vernieuwd. Het legt de nadruk op de diensten die we bieden aan blinde en slechtziende personen op het vlak van tewerkstelling. De brochure is ook bedoeld voor jobcoaches van andere organisaties. Kortom, onze expertise staat ter beschikking. Doe een beroep op ons!


Een medewerker van de Brailleliga kijkt toe hoe een vrouw met een visuele handicap de website van VDAB bezoekt.

De radiospot

Je zal onze spot kunnen beluisteren van 27 november tot en met 3 december 2018. Dit op radiozender Q-Music. Daarin vertelt Matthias, je kent hem waarschijnlijk nog van onze jaarlijkse campagne, hoe hij begeleid werd naar werk.

Opgelet, indien u een schermuitleesprogramma gebruikt bij het bezoeken van deze website, zullen de volgende modules niet volledig toegankelijk zijn. Zij staan toe om deze pagina te delen op Facebook, Twitter of Google+.