Het zomerkamp: speelse afsluiter van de vakantie

Twee kinderen en een boer in een tractor.

Vier dagen lang verbleven blinde en slechtziende kinderen tussen 5 en 12 jaar in vakantiehoeve Briesland in Alveringem. Een kamp vol leuke activiteiten waar er geen tijd was om zich te vervelen.  

“Het is de tweede keer dat dit zomerkamp wordt georganiseerd”, vertelt Marie-Jeanne Nachtergaele, diensthoofd van de Dienst vrijetijdsbesteding. “Er is een verschil met de zelfstandigheidsstage aan zee die we in juli organiseren. Het zeekamp is een zelfstandigheidstraining die op speelse wijze therapeutische doeleinden nastreeft. Bij het zomerkamp ligt de nadruk echt op vrijetijdsactiviteiten.” 

De deelnemertjes kijken toe hoe een boer de melk voor de kalveren bijvult.

En aan activiteiten geen gebrek. Nadat de kinderen hun ouders hadden uitgezwaaid, gingen ze de kamers ontdekken. Ook de hoeve zelf werd uitgebreid verkend. In de namiddag was het tijd voor dinoyoga. 

De deelnemertjes in de melkerij.
Kinderen doen aan dinoyoga.

Dag 2 was een dag vol pretparkplezier. De deelnemertjes brachten een bezoek aan Plopsaland De Panne waar ze zich konden uitleven op verschillende attracties. Het weer zat niet altijd mee maar dat bedierf de pret niet. De dag werd afgesloten met een voorleesmoment. 

Een groepsfoto van de kinderen voor Mayaland.
Een meisje heeft een vlinder op haar gezicht laten schminken.

Donderdag waren het activiteiten om duimen en vingers bij af te likken! Eerst stond er een bezoek aan Jules Destrooper op het programma. De begeleidsters van het kamp zorgden voor leuke spelletjes. Zo maakten de kinderen hun eigen kleurrijke sleutelhanger. Het proeven van koekjes kon natuurlijk niet ontbreken. 

Een plastic zeil ligt op de grond waarop de kinderen hun sleutelhanger aan het inkleuren zijn.
De kinderen wachten tot ze een koekje kunnen proeven.
Een jongen eet een koekje.

Na het middageten konden de kinderen buiten ravotten. De go-carts hadden duidelijk succes maar enkele meisjes kozen er spontaan voor om karaoke te doen. Ook enkele jongens deden al snel mee. Maar hiermee waren de activiteiten nog niet voorbij. De deelnemertjes bakten in de namiddag zelf koekjes! ’s Avonds genoten ze nog van een pakje friet en als afsluiter werd er een pyjamafuif georganiseerd.  

Een meisje likt haar vingers af want die hangen vol koekjesdeeg.
Twee jongens zijn bloem aan het afwegen.

Op dag 4 was het jammer genoeg tijd om afscheid te nemen. Maar de kinderen gaan met mooie herinneringen naar huis. Lotte is alvast duidelijk: “Het was mijn eerste slaapkamp en ik vond gewoon alles leuk!” 

Deze activiteiten worden mede mogelijk gemaakt dankzij jouw steun. Je kan ons helpen door een gift te doen. Meer info vind je hier. Alvast bedankt! 
Opgelet, indien u een schermuitleesprogramma gebruikt bij het bezoeken van deze website, zullen de volgende modules niet volledig toegankelijk zijn. Zij staan toe om deze pagina te delen op Facebook, Twitter of Google+.