Gemeenteraadsverkiezingen: een memorandum voor lokale politici

Een blinde persoon glimlacht terwijl ze een witte stok vasthoudt.

Op 14 oktober 2018 begeven we ons naar de stembus voor de gemeentelijke en provinciale verkiezingen. Naast puur politieke kwesties, zijn deze verkiezingen belangrijk omdat het gaat om de machtsniveaus die zich het dichtst bij de burgers en hun dagelijkse bekommeringen bevinden. Daarom heeft de Brailleliga het memorandum met als onderwerp "7 stappen naar meer inclusie" opgesteld. Dit in overleg met blinde en slechtziende personen (zie De Witte Stok n° 4 van 2017). Deze tekst werd eind 2017 naar politici gestuurd  opdat ze in hun programma's maatregelen opnemen om de inclusie van blinde en slechtziende personen in onze samenleving te bevorderen.

De 7 behandelde thema's zijn:

  1. Het onthaal van personen met een handicap in de gemeente;
  2. Hun deelname aan het publieke en politieke leven;
  3. Toegankelijkheid van openbare gebouwen en mobiliteit;
  4. De inclusie van leerlingen met een visuele handicap in gemeentescholen;
  5. De toegang tot werk voor werknemers met een visuele handicap en het respect van de gemeenten voor het opgelegde streefpercentage voor de aanwerving van personen met een handicap;
  6. Het beleid inzake senioren met een visuele handicap;
  7. De toegang tot aangepaste en betaalbare woningen.

Raadpleeg het memorandum 2018 van de Brailleliga

Lees ook: ‘Memorandum van de Brailleliga: zeven stappen naar sociale inclusie’

Opgelet, indien u een schermuitleesprogramma gebruikt bij het bezoeken van deze website, zullen de volgende modules niet volledig toegankelijk zijn. Zij staan toe om deze pagina te delen op Facebook, Twitter of Google+.